Weg met die katten!

Weg met die katten

Je bent druk bezig met het mooi maken van jouw tuintje. Vervolgens zie overal kattenpoep, gaten en vernielde planten. De boosdoener? De katten van de buren. Dit kan erg vervelend zijn en je kunt moeilijk opeisen bij je buren dat ze de kat binnen moeten houden of weg moeten doen. Wat kun je zelf dan nog doen? 

Anti-kattenplanten 

Er zijn planten die katten geweldig vinden zoals het bekende kattengras, maar ook planten die katten vreselijk vinden. Plaats enkele van deze planten op plekken waar een kat normaal gesproken jouw tuin zou betreden. Zo komt de kat meteen langs een onaangename plant en zal de kat jouw tuin niet betreden. Planten die katten niet prettig vinden zijn planten die naar citroen ruiken en de volgende planten: 

  • Ooievaarsbek
  • Citroenverbena
  • Vuurwerkplant

Andere oplossingen 

Werken de planten niet goed genoeg? Dan zijn er gelukkig nog een aantal andere maatregelen die je kunt treffen. De eerste methode die je kunt gebruiken is misschien niet de meest katvriendelijke oplossing, maar het is wel een doeltreffende methode. Blijf in de buurt met een emmer water of een tuinslang. Op het moment dat de kat de tuin probeert te betreden gooi of sproei je het water op de kat. Ze zullen er erg van schrikken en het niet prettig vinden, maar het zal hun niet schaden. Een nadeel van deze methode is, dat als je niet in de buurt bent ze het gewoon weer kunnen proberen. 

Eerder werd al genoemd dat katten niet houden van de geur van citroen. Je kunt dus ook wat citroenschillen verspreiden in de tuin. De geur zal voor de kat onaangenaam zijn en ze zullen dan ook niet snel de tuin weer betreden. Als je zelf veel koffie drinkt, kun je ook koffiedik gebruiken. Als ze door de tuin lopen zal dit plakken aan hun poten en bij het likken ervan zullen ze een nare ervaring eraan koppelen. Hier moet wel mee opgepast worden, want katten mogen geen cafe├»ne binnenkrijgen en kunnen hier goed ziek van worden. Dit wordt dan ook niet aangeraden. 

Apparaten

Ten slotte is het ook nog mogelijk om een schrikdraadapparaat aan te schaffen. Zo kun je jouw tuin omheinen en op het moment dat een kat de tuin probeert te betreden krijgt de kat een kleine schok. Zorg ervoor dat je de juiste sterkte gebruikt, zodat de kat alleen een onaangename waarschuwende schok krijgt. Er zijn ook afwerende apparaten die een ultrasoon geluid gebruiken. Deze zijn in gebruik alleen niet ideaal. Deze werken vaak met een bewegingssensor, maar gaan dus ook af als bijvoorbeeld mensen voor jouw tuin langs lopen of als je het huis in wilt gaan. Je wordt dan begroet door een erg luid piepgeluid. Dat is voor niemand prettig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *