Een duurzame tuin? Dat doe je zo!

Duurzame tuin

Duurzaam zijn wordt steeds belangrijker. Gelukkig zijn er steeds meer dingen die je zelf makkelijk kunt ondernemen. Ook in de tuin kun je veel verduurzamen. Hoe je dat doet? Dat lees je hier! 

Watergebruik 

Denk goed na over je watergebruik. Als je veel planten in de tuin hebt dan is het handig om na te denken over de aanschaf van een regenton. Hiermee vang je regenwater op dat je kunt gebruiken voor het bewateren van de planten. Zo bespaar je zelfs op waterkosten en hergebruik je het regenwater. Als je het nog een stapje verder wilt nemen dan kun je ook gebruik maken van een druppelslang. Een druppelslang is een tuinslang waar meerdere openingen in zitten waar het water uit ‘druppelt’. Je kunt deze zowel boven als ondergronds aanleggen. Als je écht goed duurzaam bezig wilt zijn is de ondergrondse versie beter. 

Als je bovengronds bedruppelt dan verdampt een deel van het water al snel door de warmte van de zon. Als je ondergronds bedruppelt komt het direct bij de wortels van de plant. Zo kun je minder water gebruiken voor hetzelfde resultaat. Op deze manier bespaar je nóg meer water. 

Gebruik eigen compost

Om de grond meer vruchtbaar te maken kun je gebruik maken van compost. Maar wist je dat je ook zélf compost kunt maken? Compost bestaat namelijk uit plantaardige resten. Denk hierbij aan bananenschillen of restjes groenten. Zo kun je een eigen composthoop maken om jouw tuin weer vruchtbaar te maken. Wat ook goed is voor de tuin is het gebruiken van koffiedik. Dit kun je ook als een soort compost gebruiken. Zo hoef je dit ook niet constant weg te gooien. 

Planten, planten en planten

Iedereen weet dat planten luchtzuiverende kwaliteiten hebben. Probeer dus bomen, struiken, gras en planten te planten in jouw tuin. Het is niet alleen handig voor de zuivering van lucht, maar in de zomer werkt het ook erg verkoelend. Zorg er wel voor dat je kiest voor inheemse plantensoorten. Deze groeien beter binnen het klimaat en de omgeving waarin je bevindt. Probeer ook te zorgen voor biodiversiteit. Plant dus niet de hele tijd dezelfde plantensoort, maar varieer in soorten. Kies bijvoorbeeld ook wat planten die aantrekkelijk zijn voor bijen. 

Hopelijk kun je met deze tips jouw tuin een stuk duurzamer maken. Je hoeft natuurlijk niet alles te doen, maar alle kleine beetjes helpen. Zo werken we samen naar een duurzamere wereld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *