Wat heb je nodig voor je vijver?

wat nodig voor je vijver

Wanneer je een vijver wilt aanleggen is het goed om over verschillende dingen goed na te denken. Je moet namelijk niet alleen nadenken over de locatie en grootte van de vijver, ook over welke vissen je erin wilt huizen en dus welke planten je nodig hebt wat je ook weer moet doen nadenken over wat je vijverbedekking wordt. Zo kan je bijvoorbeeld je vijver aanleggen met vijverfolie maar kan je ook deels vijverfolie leggen en daarnaast tegels. Indien je de vijver ook wilt gebruiken om in te zwemmen, moet je goed nadenken over welke planten je erin huist en wat goed is voor je huid én de vissen die erin leven. Hieronder geven we je enkele tips over hoe je vijver goed aan te leggen.

De vijverbodem

Allereerst beginnen we bij het begin. Zo heb je eerst nood aan een goede en kwalitatieve bodem voor je vijver. Hoe meer kwaliteitsvol je vijverbodem is, hoe langer deze meegaat en dus hoe langer jij en je vissen ervan kunnen genieten. De meest gebruikte vijverbodem is vijverfolie. Om te berekenen hoeveel folie je nodig hebt, bestaat er een makkelijke online tool. Het komt erop neer dat je vijverfolie nodig hebt van z aantal meter breedt indien je kiest voor y meter diep en x meter breedt door middel van de som (x + y)*2 = z. Je kan altijd vijverfolie op maat aanvragen of je kan een rol vijverfolie bestellen en deze zelf snijden tot het oppervlak dat je wilt.

Vijverzuivering

Het is belangrijk om je vijver proper te houden zodat je vissen niet ziek worden en sterven. Zeker wanneer je mooie en dure vissen wilt zoals kois, is het belangrijk om je vijver goed te onderhouden. Je kan ofwel gebruik maken van een vijver zuiveringspomp zodat je je vijver artificieel kan reinigen maar er bestaan ook speciale planten die je kan gebruiken. Deze planten zuiveren je vijver op natuurlijke wijze zodat je je eigenlijk amper zorgen moet maken over het onderhoud. Deze planten en vijverpomp zuiveren je vijver maar zorgen er ook voor dat er zuurstof in je water wordt gepompt voor de vissen. Vissen komen namelijk wel naar boven om adem te happen maar ook in het water is er zuurstof nodig om hen gezond te houden.

Vissen

Je vijver zou je vijver niet zijn zonder waterdieren. Deze dieren kunnen variëren van vissen tot padden tot schildpadden enz. De meeste mensen kiezen voor vissen aangezien padden en kikkers er praktisch vanzelf bij komen indien je vijver dicht bij de natuur ligt. Bij het kiezen van je vissen, is het belangrijk de grootte van de vijver goed in achting te nemen. Indien je namelijk kiest voor koi vissen, moet je vijver groot genoeg zijn aangezien sommige koi’s wel tot 2 meter lang kunnen worden. Indien je kiest voor kleinere vissen, hoeft je vijver helemaal niet zo groot te zijn. De vijvergrootte en de grootte en het aantal van de vissen zijn dus sterk gerelateerd.

Accessoires

Om je vijver wat leuker te maken, kan je altijd extra accessoires aan de vijver toevoegen. Deze accessoires kunnen variëren van fonteinen of watervallen tot leuke beeldjes in of op het water. Vooral watervallen of fonteinen vinden de vissen zelf heel leuk aangezien er dan stroming op het water zit en dit de vissen een natuurlijk gevoel geeft. Ook voor jezelf is het leuk om een vijver met iets extra’s te hebben om zo een nog natuurlijker gevoel te creëren in je eigen tuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *