Waar heb je een compressor voor nodig?

compressor

Indien je bij de productieprocessen van je bedrijf grote hoeveelheden perslucht nodig hebt, volstaat een zuigcompressor niet altijd. In dat geval heb je nood aan een schroefcompressor die het grote werk aankan. Door het gebruiken van twee schroeven die in tegengestelde richting worden gedraaid, kan de instromende lucht ertussen worden samengeperst en wordt er een continue stroom van perslucht gerealiseerd die je meteen kan gebruiken in de productieproces. Deze schroefcompressor kan werken onder continue belastingen terwijl een zuigercompressor hier niet sterk genoeg voor is. Een schroefcompressor werkt dus beter voor zwaardere productieprocessen waardoor je op termijn een groter rendement verkrijgt en je als bedrijf dus ook meer en sneller kan produceren.

Welke soorten schroefcompressoren zijn er?

Afhankelijk van de kwaliteitseisen van de perslucht en dus de toepassing, bestaan er veel verschillende soorten schroefcompressoren. Zo heb je oliegesmeerde schroefcompressoren wat één van de meest goedkope modellen is. De olie wordt gebruikt voor het smeren van de rotoren en het verkoelen van de perslucht. Daarnaast heb je ook olievrije schroefcompressoren die speciaal gemaakt zijn voor producties waarbij het van cruciaal belang is dat de perslucht proper is. Om de perslucht koel te maken, wordt er gebruik gemaakt van waterkoeling. Deze soort compressoren worden vooral gebruikt in de geneesmiddelen industrie. De laatste is de frequentiegeregelde schroefcompressor is perfect indien je geen constant productieproces hebt doordat je de productie van perslucht kan aanpassen op aanvraag.

Of kies ik beter voor een zuigercompressor?

Indien je een eerder kleine werkplaats hebt, is het zuiniger en dus goedkoper om gebruik te maken van een zuigercompressor. Een schroefcompressor is namelijk indien je heel grote en constante productieprocessen hebt van perslucht. Wanneer je bedrijf dit niet nodig heeft, kies je beter voor de goedkopere optie. Weet je toch nog niet goed welke compressor jouw bedrijf nodig heeft? Wel, de keuze hangt sterk af van hoeveel druk er nodig is en wat het juiste debiet is. Met dit laatste bedoelen we hoe vaak de taak moet worden uitgevoerd of hoeveel taken er tegelijkertijd moeten worden voltooid. Indien dit er veel zijn, kies je beter voor de grote compressor die dit aankan en waar je dus sneller en meer rendement uit verkrijgt.

Hoe kies ik de juiste compressor?

Zoals we hebben uitgelegd hangt de keuze af van hoeveel perslucht je nodig hebt en hoeveel keer het proces moet worden uitgevoerd op x aantal tijd. Indien je gebruik eerder laag en onregelmatig is, kies je best voor de zuigercompressor. Indien je gebruik afwisselend is maar je wel grote hoeveelheden in één keer moet kunnen verwerken, kies je beter voor de frequentiegeregelde schroefcompressor. Bij een grote hoeveelheid aan productie nood maar zeer propere perslucht, zonder fout, kies je beter voor de olievrije schroefcompressor. Indien dit laatste echter niet uitmaakt en je gewoon veel rendement nodig hebt op korte tijd, kies je voor de goedkoopste optie wat de olie gesmeerde schroefcompressor is.

Vraag raad aan een specialist

Het is van uiterst belang dat je voor de correcte compressor kiest. Indien je dus niet zeker bent van welke te kiezen, vraag je het best raad aan een specialist die je hierbij kan helpen. Een foute keuze maken kan namelijk leiden tot serieuze bottlenecks of het niet bereiken van je doelen. Indien je dit niet bereikt, kan je bedrijf in serieuze problemen komen, klanten verliezen en misschien zelfs failliet gaan. Twijfel dus zeker niet om raad te vragen en maak meteen de juiste keuze voor jouw bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *