Voordelen en nadelen van een houtkachel

Voordelen en nadelen houtkachel

De centrale verwarming wordt steeds minder populair dankzij de wisselende energieprijzen. Hierdoor kiezen steeds meer mensen voor een ander soort verwarming. Denk dan bijvoorbeeld aan een gashaard, een pelletkachel of een houtkachel. Lees snel verder voor alle voor- en nadelen van een houtkachel.

De voordelen van een houtkachel

Een houtkachel zorgt natuurlijk voor veel warmte, maar dankzij het vlammenspel is het ook erg sfeervol. Daarnaast verwarmt het de ruimte veel beter dan bijvoorbeeld een open haard waarbij een groot deel van de warmte via een schoorsteen weer naar buiten gaat. Bovendien verbruik je bij een houtkachel minder hout. Hout is een hele goedkope brandstof, dus het gebruik van een houtkachel is redelijk voordelig.

Verder is een houtkachel relatief gezien helemaal niet zo duur. Een gashaard is bijvoorbeeld een stuk duurder. Er zijn heel veel verschillende soorten en formaten houtkachels waar je uit kunt kiezen, waardoor je zeker weet dat er een model bij zit dat geschikt is voor jou. Zo kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een echte eyecatcher die je centraal in je huis op kan hangen in plaats van dat je hem tegen de muur plaatst. Tot slot kun je een houtkachel voor meerdere doeleinden gebruiken. Er zijn namelijk ook kachels met een bakoven ingebouwd waarin je bijvoorbeeld je soep op kunt warmen.

Overtuigd om te kiezen voor een houtkachel? Bij Woodburner.nl vind je een ruim assortiment goedkope houtkachels!

De nadelen van een houtkachel

Het hebben van een houtkachel is ook veel werk. Zo moet je bijvoorbeeld zorgen voor hout, dit drogen en naar binnen dragen. Niet iedereen zit erop te wachten om hier zoveel tijd en energie in te steken. Ook het onderhoud is niet niks. Zo moet je het glaswerk schoonhouden en de assen regelmatig weghalen. Als je ervoor kiest om zelf je hout te drogen, moet je rekening houden met een droogtijd van twee tot drie jaar. Je krijgt namelijk minder mooie vlammen en minder warmte wanneer het hout nog vochtig is en het dooft ook sneller. Houd er daarnaast ook rekening mee dat een kachel veel rook veroorzaakt. Het is ook erg handig om je schoorsteen elk jaar te laten vegen en dit kost veel geld.

Houtkachels voor binnen en buiten

Vroeger werden houtkachels vooral gebruikt om ruimtes binnenshuis te verwarmen. Tegenwoordig zien we echter de trend dat steeds meer mensen kiezen voor een houtkachel in de tuin, schuur, veranda of werkplaats. De buitenkachel is dan ook ontzettend populair voor iedereen die houdt van het buitenleven. Creëer meer sfeer en warmte in je tuin met een buitenkachel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *