Veiligheid boven alles, zeker op de werkvloer!

Veiligheid op de werkvloer

Neem je veiligheid niet voor lief. Nooit. In plaats daarvan kun je er beter voor zorgen dat je risico’s zo veel mogelijk vermijdt door jezelf te beschermen.

We gaan er wel een beetje vanuit dat jij de risico’s van je vak kent. Dus weet je waar je wel of niet mag staan en wat voor voorzorgsmaatregelen je op welke plek van jouw werkvloer moet nemen.De voorschriften gelden immers voor iedereen, ongeacht rang. Wanneer de hoger geplaatste leden van het team of zelfs die van het management deze aan hun (werk)laars lappen, volgt de rest. En dat kunnen we natuurlijk niet hebben.

Veiligheid is ook een stukje eigen verantwoordelijkheid. Draag die dan ook! En datzelfde geldt daarmee automatisch voor beschermende kleding en andere attributen. Daarvan geven we hieronder de belangrijkste voorbeelden.

Hoofd & gelaat

Je zou denken dat de kans dat iets op je hoofd valt vrij klein is. En wanneer het al gebeurt, heeft een helm geen enkel nut. Waarom zou je er dan eentje dragen?

Omdat het in de voorschriften staat! En het is beter dan helemaal niks. Bovendien zijn er vele andere manieren om je hoofd en gezicht te beschermen. Zo bestaat er een veiligheidsbril en verschillende soorten maskers die je longen bijvoorbeeld beschermen tegen stof. Ook complete gelaatsschermen zijn verkrijgbaar die je volledig voor kwetsuren behoeden. Maar neem nog steeds de veiligheidsregels in acht. Niemand is onsterfelijk of onkwetsbaar. Evenmin staat er iemand boven de voorschriften. We kunnen dit niet genoeg benadrukken.

Gehoor

Wie niet horen wil moet maar… niet meer horen. Letterlijk. Want gehoorschade is in het grootste deel van de gevallen permanent. Dus wanneer je je oren niet beschermt in een lawaaierige omgeving, dan zul je moeten leren leven met de consequenties.

Oorkappen behoeden je voor deze gevaren. En ook oordoppen zijn een uitkomst, ook al blijven die niet altijd even goed zitten. Gelukkig kun je otoplastieken laten maken, die geheel op jouw gehoorgang zijn aangepast. Zo zul je nooit om gehoorbescherming met de juiste pasvorm verlegen zitten.

Voetenwerk

Heel de dag dragen ze jouw gewicht en komen ze onder druk te staan. Althans, er kan altijd iets gebeuren. Bovendien lopen zweet en – afhankelijk van de omgeving – water ook op, dus krijg je na verloop van tijd last van blaren. Tenzij je geschikte werkschoenen draagt, natuurlijk. Hiermee heb jij altijd het juiste schoeisel voor jouw werkomgeving. Ga na wat je precies nodig hebt en kijk naar de eigenschappen van wat er allemaal te koop is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *