Tuinwerkzaamheden in het nieuwe jaar

Tuinwerkzaamheden het jaar

Het nieuwe jaar is inmiddels weer aangebroken en de lente komt steeds dichterbij. Hoewel we een redelijk milde winter hebben, moet je nog steeds altijd rekening houden met het feit dat het alsnog kan gaan vriezen. In januari zijn er allerlei klusjes die je in de tuin kunt doen om deze weer voor te bereiden voor de lente. 

Het gazon

Als de winter eenmaal is aangebroken valt er aan het gazon niet zo heel veel te doen, het enige wat je kan doen is om kalk over het gazon te gooien om mosvorming te voorkomen. Probeer ook alle zoveel mogelijk bladeren van het gazon te halen mochten er nog veel liggen, verder is het ook belangrijk om wanneer het buiten vriest niet over het gras heen te lopen aangezien je deze afdrukken dan nog heel lang zult zien. 

Snoeien

Het is voor boomeigenaren verplicht om voor grote bomen op hun terrein te zorgen. Als het dus voorkomt dat er takken van de boom afvallen die schade veroorzaken zal de eigenaar van dat terrein aansprakelijk gesteld worden. Daarom is het ook belangrijk om grote bomen in een goede conditie te houden, januari is daar een goede maand voor. Het snoeien is ook goed om kleinere bomen in een bepaalde vorm te krijgen voordat de knoppen echt in de takken beginnen te komen.

Schoonmaken van beelden

Veel mensen hebben vaak een bepaald kunstwerk in de tuin staan of hangen, beelden komen vaak in een tuin voor. Door de najaar en de winter krijgt zo’n beeld of kunstwerk vaak een groene laag, als zo’n laag te lang op een beeld zit kan deze zich innestelen in het materiaal. Belangrijk dus om deze weg te halen. 

Zorg voor voer voor de vogels

Veel mensen vinden het leuk om veel vogels in hun tuin te hebben dus hangen ze er veel soorten voedsel weg, buiten dat het leuk is heeft het ook nog een beschermende functie voor je planten. Als vogels te weinig vitaminen binnen krijgen, gaan ze op zoek naar knoppen in struiken en planten. Dit kan er dus voor zorgen dat bepaalde planten minder goed en mooi in bloei kunnen komen. Je kan dit voorkomen door een gevarieerde selectie van vogelvoer in je tuin te hangen, hierdoor blijven ze van de planten af. Vogelvoer kan je in veel dieren- en tuinzaken kopen, maar ook bij online winkels zoals Warentuin.

Vijveronderhoud

Hoewel al het leven in de vijver deze periode op een laag pitje staat, hebben zowel de dieren als de planten nog steeds een beetje zuurstof nodig. Als de vijver voor een langere periode is dichtgevroren dan kan het gebeuren dat de balans van de vijver minder wordt met alle gevolgen van dien. Je kan dit voorkomen door een ergens in de vijver een buis te leggen die boven het water uitkomt, het water hierin zal niet bevriezen waardoor er altijd nog zuurstof naar binnen kan gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *