Belangrijke zaken bij een aanbouw

Zaken bij aanbouw

Een aanbouw van een huis is in principe een bouwwerk dat tegen de gevel van een bestaande woning wordt gebouwd, het is dus een volledig nieuwe constructie en niet perse een uitbreiding van een ruimte.  Als mensen langere tijd in een huis wonen dan kunnen er meerdere oorzaken zijn waarom ze een aanbouw willen bouwen om wat meer ruimte in hun huis te krijgen, denk maar eens aan het bouwen van een garage om hun auto kwijt te kunnen of het aanbouwen van een extra kamer door een nieuwgeboren of opgroeiend kind. Je hebt redelijk veel mogelijkheden op het gebied van aan- of uitbouwen, het is ook belangrijk om op de volgende zaken te letten. 

Verschil met een uit- of bijbouw

Hoewel er op het gebied van schrijven weinig tussen deze termen scheelt, heeft het wel degelijk een andere betekenis. Het is vooraf belangrijk om het verschil tussen deze termen goed te weten, want deze constructies vragen elk een ander soort constructie, materiaal, aandachtspunten en hebben daardoor ook verschillende prijskaartjes. We kunnen deze termen als volgt samenvatten:

  • Uitbouw: Een uitbouw is een uitbreiding van een bestaande constructie, in principe vergroot je hier dus alleen een bestaande ruimte mee.
  • Bijbouw: Dit is een aparte constructie die zelf ook volledig los staat van een woning, kan wel tegen een bestaande woning aan worden gebouwd. 
  • Aanbouw: Dit is dus een aparte constructie die wel wel in verbinding staat met een bestaande woning, bijvoorbeeld door een deur. 

Hoe groot moet het worden? 

Het is belangrijk om na te denken over de afmetingen van de aanbouw, natuurlijk is dit niet alleen maar om te kijken hoe duur het gaat zijn maar ook omdat je soms een vergunning moet aanvragen. 

Wil je prefab of maatwerk?

Je hebt bij een meerdere bouwprocessen bij een aanbouw, het is bij een aanbouw namelijk mogelijk om een prefab aanbouw of een maatwerk aanbouw te nemen. Een prefab aanbouw is een voorgefabriceerde aanbouw die dus in een fabriek gemaakt wordt, grote voordelen van een prefab aanbouw zijn dat deze snel geplaatst is en dat het daardoor ook meestal goedkoper is dan een maatwerk aanbouw. Hoewel je bij een prefab aanbouw nog redelijk wat mogelijkheden hebt om je eigen wensen er in te verwerken, kan je een maatwerk aanbouw natuurlijk helemaal naar eigen wens en smaak vormen. Het nadeel is hier dat je wel voor de arbeidskosten moet opdraaien, waardoor een maatwerk aanbouw duurder is. 

Materiaalkeuzes

Je hebt bij een aanbouw de keuze uit meerdere mogelijkheden, het is belangrijk om hier goed over na te denken aangezien het natuurlijk wel bij de bestaande woning moet passen. Als je een totaal andere baksteen past gaat dit er waarschijnlijk niet mooi uitzien, probeer dus dezelfde of een er op lijkende baksteen te pakken of pak juist iets compleet anders zoals hout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *