Tips voor het instellen van je meterkast

instellen van je meterkast

In ieder huis is de elektra weer net anders geregeld. In een meterkast is te zien hoe de groepen zijn ingedeeld en welke elektra waar aanwezig is. Hier is dus een overzicht van de elektra in het hele huis te vinden en kan dit ook gereguleerd worden. Veiligheid is hierbij een heel belangrijk onderdeel. Op basis van de groepen is er een aardlekschakelaar verbonden om zo bij lekstroom direct de elektra in het huis af te sluiten op de plekken waar dat nodig is. Om de meterkast zo efficiënt en veilig mogelijk in te delen is het mogelijk om een groepenkast te laten samenstellen. Mensen kunnen dan aangeven wat ze belangrijk vinden.

Wanneer vindt er overbelasting plaats?

Een groep in huis kan een bepaalde belasting aan. Wanneer deze belasting wordt overschreden dan wordt de stroom van de hele groep eraf gehaald om zo gevaarlijke situaties te voorkomen. Iedereen herkent dit vast wel van een moment in de keuken. Wanneer je bijvoorbeeld al een staafmixer, blender en broodrooster gebruikt in de keuken dan kan het zomaar zijn dat bij het insteken van een vierde apparaat de stroom uitvalt. Dit gebeurt door middel van een installatieautomaat. Je moet er dan voor zorgen dat de groep minder belast wordt en vervolgens kan in de meterkast de schakelaar weer worden omgedraaid om de stroom op deze groep terug te krijgen. 

Wat moet er allemaal aanwezig zijn in een meterkast?

In een meterkast zit niet alleen de aansluiting en schakelaars voor elektra. Hier zit namelijk ook de water- en gas aansluiting. Vanuit de meterkast wordt alles doorgevoerd naar het huis. Het gas wordt vanuit de gasaansluiting via gasleidingen door het huis vervoerd naar de verwarming en het fornuis. Water wordt ook via waterleiding verspreid naar de plekken waar dit nodig is. Zoals eerder benoemd is de indeling van de groepen voor elektra dus ook aanwezig in de meterkast, waarbij er ook bepaalde veiligheidsmechanismen aanwezig zijn zoals de installatieautomaat en een aardlekschakelaar om de veiligheid te waarborgen.  

Waar zit een meterkast en hoe herken je die?

De plek waar een meterkast zich bevindt is ook nog een essentieel punt. Het is in ieder geval belangrijk dat de meterkast goed bereikbaar is en dat de leidingen die van buiten het huis komen goed aansluiten op de meterkast. Hierdoor is er voor gekozen om een verplichting in te stellen om de meterkast bij de voordeur te plaatsen. De meterkast moet dus in ieder huis aanwezig zijn bij de voordeur. Hier is meestal een kastje gevormd die makkelijk open en dicht kan om de schakelaars netjes te verbergen. 

Draden in de meterkast

In een meterkast bevinden zich veel draden. Om dit zo veilig mogelijk te houden is ervoor gekozen om ook een vast kleurensysteem op te stellen. In een meterkast zijn vier verschillende kleuren draden aanwezig: bruin, geel groen, blauw en zwart. Deze verschillende draden hebben allemaal een eigen functie. Zo is de bruine draad een fasedraad, de geelgroene de aardedraad, de blauwe de nuldraad en de zwarte de schakeldraad. Een fasedraad brengt stroom het huis in en wanneer er lekstroom is wordt dit via de aardedraad afgevoerd. De nuldraad brengt stroom juist het huis weer uit en de schakeldraad zorgt ervoor dat stroom uit de fasedraad beschikbaar wordt voor apparaten in huis die stroom verbruiken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *