Moet je kiezen voor een waardebepaling of een taxatierapport?

Waardebepaling woning

Wanneer je je woning gaat verkopen, wil je natuurlijk weten wat de woning daadwerkelijk waard is. Wanneer je geen contact met een bank hoeft te hebben heb je aan een waardebepaling, die door een NVM-makelaar gedaan wordt voldoende. De waardebepaling die door een NVM-makelaar gedaan wordt is een berekening van de woning, om de verkoopwaarde vast te stellen. 

De waarden waar de makelaar rekening mee houdt is de staat van de woning, maar ook de oppervlakte van de woning, de wijk en de straat waarin je woont. Ook zal de makelaar rekening houden met de prijsontwikkeling die er is. Een waardebepaling is handig als je wilt weten wat je woning waard is wanneer je hem wilt verkopen. 

Je kunt dan goed inschatten wat de woning, die je verkoopt op zou kunnen leveren. Door de waardebepaling weet je ook wat je kunt besteden wanneer je na het verkopen van je woning weer een nieuwe woning wil kopen. Dat is gemakkelijk wanneer je in de tussentijd dat je woning nog niet is verkocht, toch al gaat zoeken naar een andere geschikte woning.

Wanneer heb je een rapport van een taxatie nodig?

Een rapport van een taxatie is een volledig rapport waarin de waarde van je huis of te kopen woning wordt vastgelegd. Een rapport van een taxatie heb je bij een bank nodig voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek. De bank is voorzichtig met het verstrekken van een hypotheek, omdat jouw huis dient als onderpand voor de bank. 

Daarom is een rapport van een taxatie uitgebreid die de huidige waarde van jouw woning aangeeft, maar ook de belangrijkste eigenschappen en omgevingsfactoren. Een rapport van een taxatie is een officieel document. De bank heeft dat nodig voor het verstrekken van de hypotheek. 

Ook de belastingdienst en verzekeraars hebben een taxatie document nodig. Een taxatie kan niet door iedereen worden uitgevoerd. Het moet worden goedgekeurd door een onafhankelijk instituut zoals: NWWI, Taxateurs Unie of Taxatie Validatie-instituut (TVI). Een belangrijk verschil tussen een waardebepaling en een rapport van een taxatie is dat een waardebepaling gratis is.

De keuze van een taxateur

Wanneer je een taxateur nodig hebt, dan moet je erop letten dat het niet jouw aankoopmakelaar is of de makelaar van de verkoper. De taxateur, die je inschakelt, moet voldoende kennis hebben van de lokale huizenmarkt om een goede taxatie uit te kunnen brengen. 
Vraag aan de hypotheekverstrekker waaraan het taxatierapport moet voldoen. Op deze manier kun je problemen bij de bank voorkomen. De kosten die gemiddeld door een taxateur wordt gerekend bedraagt € 500. Voordat je het taxatierapport inlevert, moet het aan de gestelde eisen van de bank voldoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *