Hoe kies je de beste gordijnen voor in je huis?

Gordijnen kiezen voor in huis

Gordijnen kiezen voor je woonkamer of slaapkamer. Vaak wordt hier niet de nodige aandacht aan gegevens en wordt dit een klein beetje genegeerd. Nochtans kunnen de gordijnen in een kamer een wereld van verschil maken in het complete plaatje van je huis. Dit zowel qua temperatuur als licht maar ook voor de uitstraling zijn er grote verschillen.

In je woonkamer 

Met neutrale kleuren voor gordijnen in de woonkamer kan je moeilijk mis gaan. Aardetinten of lichte tinten zijn vaak een goede keuze. Een voorbeeld hiervan is een bamboe rolgordijn. Veel mensen vinden contrast ook een plus. Een met neutrale of zachte gordijnen is dit helemaal mogelijk. Als je er zorgt dat de kleur iets lichter is dan de zetel of de vloer kan je reeds heel wat contrast creëren.

Als je liever gekleurde gordijnen hebt, kan je best kijken naar de kleur van de rest van het interieur. Om de balans in je interieur te behouden, kies je best voor een kleur die reeds in je interieur voorkomt. Ik vind bijvoorbeeld groen of okergeel zeer mooie kleuren maar het gaat steeds om de balans.

Er zijn verder ook zeer veel verschillende type gordijnen: vintage, voile, in-between, verduisterend, overgordijnen, … Let goed op jouw situatie en kies iets dat hier goed bij past. Verduisterend kan mogelijk net wat donker zijn voor een woonkamer terwijl dit perfect kan voor de slaapkamer. Misschien is in-between dan toch beter voor de woonkamer. Ook rolgordijnen zoals bijvoorbeeld een bamboe rolgordijn kunnen hun steentje bijdragen.  

Vraag ook steeds kleurstalen op. Op die manier kan je zien hoe de kleuren eruitzien in jouw huis en kun je ze met je interieur gaan vergelijken. Zo zie je reeds snel of de kleuren bij jouw interieur passen. 

In je slaapkamer 

Voor de slaapkamer blijven bovenstaande tips omtrent de balans tussen de kleur van de gordijnen en de rest van het interieur geleden. Nu, wat in de slaapkamer uiteraard nuttig is, is dat de gordijnen volledig verduisterend zijn. Zo komt er in de vroege ochtend geen zonlicht naar binnen. 

Ook de plooi kan een grote invloed hebben op de uitstraling van de slaapkamer. Daarbovenop komt dat plooien geluidsgolven dempen. Meer plooien zullen dus ook meer geluid dempen. En je wil graag dat het stil is in de slaapkamer. Fans van strakke uitstralingen kunnen best kiezen voor een enkelvoudige plooi. Voor gordijnen die max 180cm zijn, is dit een handige plooi. Als een gordijn hoger is, zijn er meer plooien nodig om de gordijn mooi te laten draperen naar de grond toe. De dubbele plooi is voller en heeft een klassieke uitstraling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *