Maak je huis volledig winterklaar

Huis winterklaar maken

Je denkt dat er aan jouw woning niks meer hoeft te gebeuren om comfortabel de koudere maanden te trotseren. We hopen dan maar dat je gelijk hebt!

Eigenlijk is er maar één manier om daarachter te komen. Namelijk een grondige controle uitvoeren! Mocht tocht je woning binnendringen, dan voel je dat wel in de ruimte waar je je bevindt. De vraag is alleen hoe je dit aan gaat pakken. Dat doe je op één van de volgende manieren.

Isolatie

Het is uiteraard de bedoeling om kou buiten de deur te laten en warmte op te wekken en te koesteren. Dat gaat niet altijd zoals je wilt, want in bepaalde omstandigheden worden die twee met elkaar verwisseld! Ergens in je woning zal er dan een lek zijn. Dat moet je afdichten met behulp van tochtstrips, isolatiekit of grondiger. Soms is een grondiger reparatie aan de orde. Dat is vaak het geval wanneer er grotere naden en kieren te bespeuren zijn. In je kelder, op zolder en aan je dak kan het ook liggen. In veel gevallen is het handiger om er een expert naar te laten kijken dan zelf aanpassingen te doen die geen zekerheid bieden.

Rookkanalen

Natuurlijk leg je graag een blokje openhaardhout in het vuur, zolang de rookkanalen dan maar openstaan. Maar sluit ze wel weer zodra het vuur gedoofd is, anders loopt de warmte erdoor weg.

Ventilatie

Kou buiten laten is toch het grote idee hier? Dat klopt. Maar frisse lucht van tijd tot tijd is wel noodzakelijk voor de leefbaarheid van je huis. Zet dus af en toe – niet te lang – een deur of raam open.

Verwarming ontluchten

Geborrel in je radiatoren duidt erop dat er luchtbellen in zitten. Die beperken de warmte afgifte en kunnen alleen uit je verwarmingselementen geholpen worden door deze te ontluchten.

CV-ketel wintercheck

Merk je dat water in de keuken of badkamer niet meer warm wordt of doen de radiatoren het niet meer? Dan kan dat eraan liggen dat je cv-ketel stuk is. Laat hier sowieso een vakman of -vrouw periodiek naar kijken. In het ergste geval moeten je ketel en boiler geheel vervangen worden.

Verlichting

Zuinige lampen brengen je energierekening omlaag. Ga maar na, je doet ze veel vroeger aan op een dag wanneer de zon zich minder lang laat zien. Wees geen dief van je eigen portemonnee!

Kranen en afvoer buiten

Water in en om je tuin gebruik je niet in de winter. Die kranen moeten dan ook dicht worden gedraaid, omdat ze anders kapot kunnen vriezen. Daarnaast wil je niet dat je hemelwaterafvoer verstopt komt te zitten in de vorst, dus is het van groot belang dat je bladeren, takken en ander afval uit je dakgoot haalt.

Thermostaat

Schakel je thermostaat ‘s nachts uit wanneer je lekker onder de wol ligt. En in de ochtend zet je ‘m weer aan om jewoning te verwarmen. Het liefst gebruik je een timer, zodat je dit nooit vergeet.

Met deze lijst op zak is je woning binnen de kortste keren lekker warm en ook nog eens kostenbesparend!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *