Toe aan een nieuw terras? Bouw het op met hout!

Tuinterras

Hier komt maar één vakman of -vrouw aan te pas en dat ben jijzelf! Een houten terras is namelijk heel gemakkelijk samen te stellen. Getuige onze tips hieronder.

Zodra je buiten zit, wil je geheel gevrijwaard zijn van zorgen. Je helemaal nergens om hoeven bekommeren. Laat staan de toestand van je terras. Want voor je plaatsneemt, kan het zijn dat je eerst nog al dat hardnekkige onkruid tussen je tegels vandaan te halen. Of alle alg van het oppervlak. Bah! Nee, dan kun je beter een houten ondergrond hebben. Hoe je die samenstelt? Dat vertellen we je hieronder.

Maten

Het is belangrijk dat je de maten weet van het houten oppervlak dat je gaat aanleggen. Daarop baseer je hoeveel balken en planken je nodig hebt en hoe lang en breed die moeten zijn. Zodra je alle maten zorgvuldig hebt berekend, ga je naar de bouwmarkt of houtboer om je wensen door te geven. De beste speciaalzaken hebben de kennis, gereedschappen en mogelijkheden om alle onderdelen precies op maat te zagen.

Tip: voor een spectaculair maar ook beetje doorleefde uitstraling kunnen we je aanbevelen op voor steigerplanken te kiezen.

Tussenruimte

Alle houten onderdelen moeten op een vaste afstand van elkaar liggen, zodat het hout kan ‘werken’. Dat betekent dat planken kunnen krimpen en uiteenzetten op het moment dat de temperatuur er invloed op uitoefent in de zomer en winter. Deze consistente tussenruimte behoort tussen de ze sen acht millimeter te bedragen.

Bodem

Zet je vlonder nooit neer op een drassige ondergrond. Dat zorgt er enkel voor dat je constructie wegzakt en daar moet je waakzaam voor zijn. Kies er daarom bijvoorbeeld voor om drainage onder je vlonder aan te leggen. En aan de bovenkant een worteldoek is een nog beter idee! Zo kan er ook geen onkruid tussen de planken door schieten.

Onderbalken

Hier heb je een vast minimum voor nodig. Dat zal de expert bij je bouwmarkt kunnen beamen. Hoeveel dat er zijn hangt af van de houtsoort en het oppervlak. Meer is mogelijk, maar ga nooit voor minder, omdat dan de stabiliteit van je constructie in gevaar komt. Om te voorkomen dat de boel verschuift, moeten bovendien alle balken op gelijke hoogte worden geplaatst.

Eerste plank

Zodra je de eerste plank volledig haaks en recht hebt gelegd, zal dat ook automatisch volgen voor de rest. Zolang je maar de specifieke tussenruimte hanteert die we hierboven hebben besproken. De eerste rechte plank mag je vastmaken met vlonderschroeven.

Volgende planken

Zoals gezegd, houd die afstand. Bijvoorbeeld met behulp van speciale t-stukjes. Gaat er toch iets fout? Verwijder dan alle planken – ze liggen los – die scheef liggen en begin gedeeltelijk opnieuw.

Laatste plank

Gefeliciteerd, je bent bij de laatste plank aangekomen! Die hoeft nu alleen maar even vastgeschroefd te worden, zolang ‘ie tenminste haaks en recht ligt.

Randen

De constructie staat, maar nu moeten dat lelijke uitzicht aan de onderzijde nog worden weggewerkt. Althans, dat ziet er meestal niet zo mooi uit, dat je de onderkant kunt bekijken. Pak een paar overgebleven planken en leg ze er tegenaan – wederom rekening houdend met de vaste tussenruimte.

Klaar!

Nu is het alleen nog een kwestie van je terras aanvegen, alle spullen opruimen, inrichten en genieten van de zomer. Gefeliciteerd!

Geplaatst onder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *