De voordelen van een open haard

Haardhout

Een open haard is een leuke toevoeging voor in je huis. Als je je huis opnieuw wilt inrichten is een open haard zeker geen slecht idee. Er zijn meerdere soorten, je hebt de gewone open haard, de gashaard en de houtkachel. Door voor een open haard te kiezen, haal jemeteen een flinke lading sfeer in huis! Bij een nieuwe woning zit het vaak zelfs al als basiswoning in. 

De schouw

Zodra je een open haard hebt wil je natuurlijk die zo goed mogelijk benutten en aangezien een open haard best veel ruimte in beslag neemt, zou je toch je spullen op een manier kwijt moeten kunnen. Je zou boven de open haard een grote spiegel kunnen plaatsen, daardoor gaat de ruimte er groter uitzien. Ook voor de open haard kun je spullen plaatsen, zoals een plant of een poef. Desnoods richt je de hele woonkamer om de open haard, dit is mogelijk via een hoekbank en anders twee losse banken of meerdere stoelen. Stel dat je na een paar jaar de open haard niet gebruikt, kun je het altijd nog gebruiken als een decoratie plek door er planten of brandhout in te zetten. 

Haardhout 

Er zijn meerdere manieren om aan haardhout te komen. De eerste manier is om het zelf te gaan kappen, denk er wel aan dat het hout dan eerst een tijd moet drogen en je niet zomaar in elk bos of elke boom die je wilt kunt gaan kappen. Als je in de tuin veel bomen hebt staan of je buren, dan is dat een goede optie om te doen. Er zijn ook websites die gratis hout leveren, omdat ze het simpelweg in overvloed hebben of het niet geschikt is om er meubels van te maken. De laatste optie is om bij een houtboer of een winkel, haardhout te gaan kopen.

Waar rekening mee te houden bij een open haard

Als je een open haard een tijdje niet gebruikt hebt, is het noodzakelijk om die eerst helemaal te laten nakijken. Stel dat je het niet laat nakijken en er een vogelnest in zou zitten, dan blijft de rook vastzitten en ontstaat er uiteindelijk brand. Om brandschade te voorkomen moet je meubilair minstens 80 centimeter van de open haard vandaan houden. Als laatste moet je rekening houden met de grootte van een open haard, het neemt meer ruimte in beslag dan je denkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *