Laminaat zelf leggen

Laminaat zelf aanleggen

Als je laminaat gaat leggen en tips nodig hebt dan kun je hier lezen wat de beste manier is om dat te doen. Ook lees je een stuk over hoe je de ondergrond het beste voorbereidt en welke materialen je nodig hebt om de vloer te leggen. Het leggen van laminaat en een ondervloer is namelijk een klus die je prima zelf kunt doen. Wil je een professioneel resultaat dan zul wel het wel op een bepaalde manier moeten voorbereiden en leggen.

Een basis en ondervloer leggen

Voordat je de ondervloer kunt leggen moet je kijken of de vloer vlak is. Vaak is dat wel het geval. Dit is soms niet zo bij oude huizen waar de vloer in de loop van de tijd is scheefgetrokken. Wanneer de vloer niet vlak is zul je de oneffenheden moeten verwijderen. Je kunt ervoor kiezen om met spaanplaten de ondervloer vlak te maken. Leg de spaanplaten in halfsteensverband en houd een klein stukje afstand van de muur zodat het hout kan zetten. Een cm is hiervoor wel genoeg. Wanneer je hiermee klaar bent begin je met de ondervloer. Afhankelijk van het type ondervloer kun je platen op de grond leggen of een rol uitrollen. Het fijne is dat dit gedeelte ontzettend snel gaat. Met speciale tape kun je de delen die je neergelegd hebt aan elkaar tapen. Hierdoor gaat het niet schuiven als je laminaat gaat leggen en er overheen loopt. 

De voorbereiding

Voordat je laminaat gaat leggen is het verstandig het te laten acclimatiseren in de omgeving. Zorg er dus voor dat je de pakken een aantal dagen in je huis hebt liggen voordat je gaat leggen. Voordat je begint met leggen kun je het beste verschillende pakken openen. Haal uit elk pak een stapel planken en begin daarmee met leggen zodat de pakken door elkaar gehusseld zijn. Dit zorgt ervoor dat er minder kans is dat planken die op elkaar lijken bij elkaar liggen zodat het resultaat natuurlijker en mooier is.

Laminaat leggen

Als je laminaat gaat leggen dan kun je dit op verschillende manieren doen. Je kunt werken met vaste stukken om een trappatroon te creƫren of kiezen voor het meest gebruikte en meest natuurlijke: een wildverband. Als je gaat leggen, dan begin je in een hoek van de kamer, en zorgt dat de hele, eerste rij gelegd is. Bij het leggen zorg je ervoor dat er afstandsblokjes tussen de muur en de planken zitten. Dit voorkomt dat het laminaat te dicht tegen de muur aan zit en later niet kan uitzetten. De laatste plank aan de rij zaag je langs de lengte af.

Het afzagen van de laatste plank kun je als volgt doen. Als je aan het einde van een baan komt dan kun je de plank omdraaien. Houd de plank een centimeter van de muur en zet met het potlood een streepje waar de nieuwe plank tegen de gelegde plank aankomt. Voor het afknippen van laminaat gebruik je een winkelhaak. Zo zorg je ervoor dat je recht af kunt tekenen. Gebruik de laminaatknipper voor het doorknippen, wat super makkelijk is! Zo kan iedereen zelf laminaat leggen, oefening baart kunst! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *