Een stoppenkast is al snel verouderd, bij elektriciteit staat verouderd meestal gelijk aan gevaarlijk. Daarom is een stoppenkast vervangen een goed idee. Je kunt het zelf doen maar het is wel een klus waar je veel verstand ervan moet hebben. Het is een stuk veiliger om het te laten doen door een erkend installateur.
Stoppenkast vervangen: voor groepenkast
In een aantal situaties is een stoppenkast vervangen voor een groepenkast noodzakelijk. Bijvoorbeeld wanneer je nieuwe elektrische apparaten in je huis installeert, een stoppenkast kan meestal niet deze vernieuwingen bijbenen. Denk hierbij aan vaatwassers, ovens en en andere krachtstroom voorzieningen. Een aardlekschakelaar is ook belangrijk om overbelasting en doorbranding in het netwerk te voorkomen. Het vervangen van een stoppenkast is geen simpel karweitje. Het is niet alleen een gevaarlijk klusje, het kan je ook meer kosten opleveren als er dingen beschadigd raken.
Geldende eisen voor veiligheid
Ben je van plan om toch (gedeeltelijk) zelf aan de slag te gaan? Bedenk dan dat een hoofdschakelaar in elke installatie verplicht is. Wat ook verplicht is, zijn minsten twee aardlekschakelaars. Achter één aardlekschakelaar mogen maximaal 4 groepen zitten. Ook zonnepanelen worden tegenwoordig p de installatie aangesloten. De zonnestroom dient immers veilig in je elektriciteitssysteem te worden ingevoerd.
Veilig koken
Als je elektrisch kookt of van plan bent om elektrisch te gaan koken, dan moet er rekening gehouden worden met de aansluiting van de noodzakelijke kookgroep of de eventueel benodigde krachtgroep. Elektrisch koken heeft een bijzonder hoog wattage. Gewone groepen kunnen zo’n hoog wattage niet aan.
Zelf buiten elektriciteit aanleggen
Denk bij het aanleggen van elektriciteit altijd om de veiligheid.
- Haal dus altijd de spanning er van af.
- Het is beter om het dubbel te controleren.
- De elektriciteit moet ook uitstaan. De grondkabel goed afsluiten.
- De grondkabel ver genoeg onder de grond plaatsen.
Als je buiten elektriciteit wilt aanleggen, begin je over het algemeen met een kabeldoos. Deze kabeldoos haalt stroom uit een lasdoos die binnenstaat. Je kunt de kabeldoos het beste ergens aan de rand van de buitenmuur plaatsen, vlak boven de buis waar de elektriciteit uitkomt. Het is nu mogelijk om de grondkabel af te sluiten denk dan wel aan de veiligheidsmaatregelen hierboven. Vervolgens kun je vanuit de centrale kabeldoos elektriciteit naar de rest van de tuin uitbouwen. Zorg ervoor dat je wat kabels overhoudt bij de aansluitpunten, deze heb je later nodig bij de aansluiting.