De grootste voor en nadelen van zonnepanelen

Voor- en nadelen zonnepanelen

Het hebben van zonnepanelen kent veel voordelen, maar er zijn ook een aantal nadelen. Op dit moment is zonne-energie in ieder geval erg populair. Denk je er misschien over na om zonne-energie te kiezen? Dan is het handig om zowel de voor- als nadelen te kennen. Zodat je altijd de juiste keuze kunt maken.

Voordelen van zonnepanelen

Aan het gebruik maken van zonnepanelen zitten aardig wat voordelen, daarom wordt ervan zonne-energie ook steeds meer gebruik gemaakt. Je hebt niet alleen een financieel voordeel, maar het is ook een milieuvriendelijke keuze. Het maak overigens niet uit of je zonnepanelen in Friesland, Overijssel of Zeeland plaatst overal werkt het. 

Geld besparen

Dat er geld bespaard wordt, is natuurlijk het grootste voordeel. De energie van de zon is gratis en dat houdt in dat je energierekening lager wordt. Meestal is binnen 10 jaar de investering terugverdiend. Zonnepanelen gaan ongeveer zo’n 25 jaar mee. Dan houd je 15 jaar pure winst over.

Milieuvriendelijke energie

Zonne-energie is een duurzame vorm van energie. Het is dus goed voor met milieu. Milieuvriendelijke energie wordt ook wel groene stroom genoemd.

Terugleveren van energie

Stel dat je zonnepanelen teveel energie opwekken, dat kan dan tegen een vergoeding worden teruggeleverd aan het stroomnetwerk waarbij je zit.

Subsidie

In sommige gemeentes krijgen wooneigenaren subsidie als ze voor groene energie kiezen. Het installeren van zonnepanelen valt daar ook onder. Om de zonnepanelen te installeren krijg je dus geld, wat de kosten drukt.

Nadelen zonnepanelen

Naast dat er voordelen zijn er ook een paar nadelen verbonden aan zonnepanelen. De nadelen niet op tegen de voordelen. Toch is het belangrijk om te weten welke nadelen er zijn.

Investering en installatie

Het kost aardig wat geld om zonnepanelen te laten installeren. Gelukkig wordt dit nadeel uiteindelijk een voordeel. Het is best lastig om zelf zonnepanelen te laten installeren, dus dat werk moet uitbesteed worden aan een professioneel bedrijf.

Duidelijk zichtbaar op je woning

Sommige mensen vinden zonnepanelen die duidelijk zichtbaar zijn op hun woning niet mooi, dat heeft te maken met persoonlijke smaak. 

Aanpassing meterkast en onderhoud

Als je meer dan drie zonnepanelen gebruikt, dan is er een aanpassing van de meterkast nodig. Die aanpassing hoeft gelukkig maar één keer plaats te vinden. De zonnepanelen moeten ook regelmatig schoongemaakt worden, want als er blaadjes of vuil op blijft liggen, nemen ze minder zonlicht op.

Ik hoop dat de keuze voor wel of geen zonnepanelen makkelijker gemaakt is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *