Bouwkundige keuring laten uitvoeren op nieuwbouwwoning

Bouwkundige keuring nieuwbouwwoning

Is het eindelijk zover dat je nieuwbouwwoning klaar is dan volgen er nog een aantal formele zaken. Een van deze formele zaken is de oplevering. Dit is zeker niet iets wat te onderschatten valt en je moet dan ook zeker weten of het bouwbedrijf goed werk heeft afgeleverd. En natuurlijk is het belangrijk dat je krijgt waar je voor betaalt. Een opleveringskeuring nieuwbouw uit laten voeren door een onafhankelijke expert is dan ook zeker niet overbodig. Is er sprake van gebreken? Dan kan je het bouwbedrijf erop aanspreken en eventueel aansprakelijk stellen.

Waar je op moet letten bij de oplevering?

Neem allereerst alle tijd om voor de controle van de oplevering. Geen haast en onderzoek iedere ruimte met een scherp oog. Aan te raden is ook om een lijst met punten meer- en minderwerk om deze te kunnen beoordelen. Verder let je op eventuele beschadigingen aan kozijnen, deuren, ramen en sanitair. En zaken zoals of er water uit de kraan komt en of het toilet werkt. Handig is ook te checken of het gasfornuis het doet. Daarnaast functioneert het hang- en sluitwerk? En wat zijn de meterstanden?

Het ondertekenen van proces verbaal oplevering

Is de inspectie voltooid dan onderteken je een proces verbaal oplevering. Naast dat je zelf een handtekening moet zetten zal het bouwbedrijf dit ook doen. Vóór het tekenen is het van belang dat je een mogelijk gebreken opmerkt. Daarmee kun je zeggen dat je de woning accepteert, maar zonder de opgemerkte gebreken. Overweeg een keuringsrapport te gebruiken zodat je als positie sterker staat dan het bouwbedrijf.

Schakel een bouwkundig expert in tijdens het opleveren

Het is zeker aan te raden op een bouwkundig expert mee te nemen tijdens de inspectie. Een specialist weet namelijk hoe de spelregels zijn en weet wat je rechten zijn tijdens de oplevering. Tijdens een korte opleveringskeuring worden alle belangrijke punten nagelopen en wordt voor alle bevindingen een keuringsrapport opgesteld. In sommige gevallen kun je op deze opmerking terugvallen in het rapport als iets niet naar behoren zou werken. Een opleveringskeuring nieuwbouw, bijvoorbeeld uitgevoerd door Huiskeur, valt niet te onderschatten en het advies is dan ook om er duidelijk veel aandacht aan te besteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *