Welke afvalsoort hoort in welke container?

afvalcontainer

Het is belangrijk om afval te scheiden. Een goedkope container op Bedrijfsafval.nl vinden kan je daarbij helpen. Het is alleen wel essentieel dat er veel duidelijkheid is over welk afval op welke plek moet worden verzameld. Dit zorgt voor goede scheiding. Het is daarom belangrijk om daar eens een overzicht van te bieden. Zo weet je precies wat waar moet wanneer je inzamelt.

PMD

Als het gaat om PMD dan heb je het over plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. Dit betekent dus dat niet zomaar alle plastic en metaal bij elkaar in deze container kan. Het gaat eigenlijk vooral om verpakkingen voor voeding en cosmetica. Van eetbakjes tot bussen haarlak mogen erin. Let wel op dat je andere materialen scheidt en in de restafvalcontainer gooit. Let ook op dat je er geen aluminiumfolie in gooit. Chipszakken en koffiepakken horen er ook niet bij. Wanneer je dit aanhoudt, dan is het gemakkelijk om alles op de juiste wijze te scheiden.

Bekende afvalstromen die gescheiden worden

Als je droog en schoon papier en karton hebt, dan moet je dat apart inzamelen. Vuil papier is bijvoorbeeld het papier van een etenswarenverpakking zoals een pizza doos. Deze moet je bij het restafval worden gegooid. Zaken als reclamefolders kunnen er wel in, maar dan zonder de plasticverpakking. Een andere bekende optie is natuurlijk glas. Het gaat dan om glazen flessen en potten, maar niet om gehard glas of kristal. Het is wel zo dat glas vaak op kleur wordt gesorteerd. Ook is het belangrijk dat het leeg is. Pas op dat spiegels, ramen, lampen, borden, porselein en keramiek hier niet in terechtkomen. 

GFT

Ook groenten-, fruit- en tuinafval wordt al lang apart ingezameld. Het is belangrijk om hier een gft-container voor te gebruiken. Vrijwel alles mag hierbij, van groenten en fruit, tot kaaskorsten zonder plastic, eierschalen, brood, vlees en vis. Ook bladeren, gras, onkruid en takken van planten mogen erbij. Zelfs keukenrol, tissues en wc-papier mogen in deze stroom worden meegenomen. Wat mag dan niet? Theezakjes, koffiepads, vloeibare etensresten, schelpen van zeevruchten, grof tuinafval, beenderen en slachtafval en aarde en zand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *