Welk effect heeft het coronavirus op de vastgoedsector?

Gevolgen vastgoedsector corona

Het coronavirus dat vanuit China de hele wereld doorkruist heeft ook Nederland in zijn greep. De afgekondigde maatregelen genomen door de Tweede kamer hebben een enorm effect op het dagelijks leven en de economie. De horecasector, maar ook de vastgoedsector moeten gehoorzamen aan het beleid van de overheid. In dit artikel worden een aantal juridische aspecten van de crisis belicht als het gaat om de vastgoedsector. Meer weten over het uitbetalingen van loon in de coronacrisis? Lees dan dit artikel.

Huur en verhuur vastgoed

Het coronavirus heeft ongekende gevolgen voor diverse wederzijdse verplichtingen van huurders en verhuurs van vastgoed in de vorm van bedrijfpanden en kantoorruimte. Dat roept veel vragen op bij beide partijen, over mogelijke huurprijsvermindering en hoe om te gaan met de exploitatieverplichting. 

Huurprijsvermindering

Wanneer het coronavirus weinig invloed heeft op de omzet van een organisatie is het betalen van huur voor het bedrijfspand geen probleem. Heb je geen tot weinig inkomsten door het virus dan heb je vaak problemen om genoeg inkomsten binnen te krijgen. Daarbij moet het personeel, debiteuren en huur van bedrijfspand nog gewoon betaald worden.

Huurprijsvermindering bewerkstelligen is bijna onmogelijk. Vaak komt de huurovereenkomst vaak overeen met een ROZ-model waar alle algemene bepalingen in staan.In dat ROZ-model is huurprijsvermindering als gevolg van een gebrek aan inkomsten uitgesloten. Wel kan de huurder of verhuurder nog een beroep doen op de regeling voor de onvoorziene omstandigheden of de beperkende werking van redelijkheid en billijkheid. Maar vaak wordt het gebrek aan inkomsten gezien als het normale ondernemersrisico.

Ook als je verplicht gesteld wordt door de overheid, moet je nog als organisatie nog steeds voldoen aan de betalingstermijnen van de huur voor het pand. Dat komt doordat de huurders en verhuurders een huurcontract voor een bepaalde tijd hebben opgesteld, die niet zomaar opengebroken kan worden. Heb je nog vragen en wil je nog meer informatie over dit probleem of over alle andere corona gerelateerde vragen? Dan kan Rechtnet advocatenkantoor uit Den Bosch je voorzien van juridisch advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *