Waarom kiezen voor een naamplaat bij de deur?

naamplaat deur

Tegenwoordig heeft vrijwel elke woning een naamplaat bij de voordeur of het hek hangen. Sommigen hebben een bescheiden exemplaar geplaatst, anderen kiezen voor modern of sierlijk met verlichting erin bijvoorbeeld. Het maakt niet uit wat je uitzoekt, zolang het maar bij jou en bij je gezin past. Een naamplaatje geeft namelijk een gevoel en de sfeer van het huis mee aan bezoekers en voorbijgangers. 

Wat wordt verstaan onder een naamplaat? 

Eigenlijk heeft de naamplaat al een lange geschiedenis en is hij vroeger ontworpen om bepaalde gebouwen kenbaar te maken aan voorbijgangers. Op die manier hoefde men geen navraag te doen naar bijvoorbeeld de locatie of werden namen van gebouwen in ere gehouden. In de loop van de jaren is het plaatsen van een naambordje bij villa’s en later andere huizen normaler geworden. 

Tegenwoordig is naamplaatje een traditie die we nog steeds gebruiken en die bijna bij elk huis wel geplaatst is. Ondanks dat het minder noodzakelijk is dan vroeger, vinden we het nog steeds fijn om een gevoel mee te geven aan de buitenkant van het huis. Sommigen kiezen ervoor om alleen cijfers te gebruiken, terwijl anderen gaan voor een familienaam. 

Wat je ook plaatst, het is in Nederland verplicht om minimaal de cijfers van het pand te tonen voor passanten. Alle andere informatie, zoals de familienaam, is extra informatie die zeker toegestaan is, maar niet noodzakelijk is. 

Waarom zou je voor een naambordje kiezen?

Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen voorkeuren en omdat in elk geval het tonen van het huisnummer verplicht is, kan je hier verschillende invullingen aan geven. Je kan het persoonlijk maken, informatief, verwelkomend of familiair. Eigenlijk is er geen goed of fout, er is alleen jouw smaak en wat jij ermee wil uitstralen. 

Kies voor een persoonlijke naamplaat

Of je nu op zoek gaat naar een naamplaat voor je kantoor of woning, kijk wat past bij het gebouw en bij het gevoel dat je wilt uitstralen. Zo kan je gaan voor louter cijfers, of dit combineren met een naam. Ook kun je gaan voor verschillende tekstvarianten op het bordje, zoals het woord ‘welkom’ of de tekst ‘familie’ erbij vermelden. 

Een ander onderdeel van je persoonlijke keuze is de keuze voor het type materiaal. Zo zijn er vele materialen die hun eigen voor- en nadelen hebben. Je kan kiezen uit bijvoorbeeld plastic bordjes, maar ook aluminium, hout, messing en acryl. De verschillende materialen hebben ook hun eigen mogelijkheden met betrekking tot de weergave van de tekst maar ook de prijsklasse waarin ze vallen. 

Denk vervolgens ook na over het formaat van de naamplaat. Je kunt kiezen voor een beschaafde kleine optie, of juist voor een opvallende grote optie die niemand over het hoofd ziet. Let er goed op dat waar je het naambordje wilt monteren, er ook plek is voor de montage en niet dat hij te groot uiteindelijk is. Maar maak het naamplaatje ook vooral niet te klein, want dan missen passanten hem misschien en dat zou zonde zijn. 

Is een gewone naamplaat niks voor jou? Dan kan naambord voordeur hout een goede optie zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *