Wat doe je bij het isoleren van je dak?

Isoleren dak

Isolatie wordt steeds belangrijker. Vooral dak isolatie is niet meer weg te denken uit je huis. De meeste landen of steden hebben verschillende wetten uitgevaardigd met betrekking tot isolatie. Isolatie zorgt er namelijk voor dat er minder energie wordt gebruikt voor het verwarmen van je woning in de winter. Door minder energie te gebruiken, is er ook minder energie nodig waardoor groene energie voor veel meer gezinnen kan gebruikt worden. Ook is het verminderen van je energiegebruik uiteraard goed voor je portemonnee. Zeker momenteel nu elektriciteit steeds duurder wordt door de inflatie, is goede isolatie belangrijk. In het begin is de investering kostelijk maar op lange termijn heb je er enkel genot van qua comfort bij je thuis én je portemonnee.

Houd warmte binnen met dak isolatie

Dak isolatie is een zeer belangrijk element binnen de wereld van isolatie. Naast het isoleren van je muren, vloer en plafond, is dak een ander maar zeer belangrijke isolatie nood. In de winter verwarm je namelijk je huis. Echter, warmte stijgt steeds naar boven waardoor indien je geen dakisolatie hebt, de warmte via boven uit je huis stijgt. Hierdoor heb je steeds meer verwarming nodig om je huis warm te houden maar verlies je al deze warmte door evaporatie naar buiten toe. Door je dak te isoleren vermijd je dit makkelijk. Isolatie is namelijk een dikke laag tussen je dak en je binnenmuur waardoor de warmte wordt tegengehouden. Deze isolatie kan bestaan uit isolatieplaten of rollen. Er wordt vaak gekozen voor steenwol, glaswol of PIR-isolatie. Enkel glaswol is beschikbaar op rol, steenwol en PIR-isolatie zijn enkel beschikbaar in isolatieplaten. Echter zijn platen wel makkelijker om mee te werken, ze zijn hierdoor duurder dan rollen. Je moet wel weten dat isolatieplaten niet hetzelfde zijn als geïsoleerde dakpannen. Deze laatste zijn een stuk moeilijker om te plaatsen waardoor ze duurder zijn en beter door professionals worden geplaatst.

Moet ik ook mijn garage dak isoleren?

Afhankelijk van wat je doet met je garage, kan je zelf bepalen of je het wilt isoleren of niet. Je garagedak isoleren kan interessant zijn wanneer je garage eerder wordt gebruikt als werkplaats. Wanneer je een bepaalde plaats verwarmt, is het eigenlijk altijd aangeraden te isoleren. Anders gaat hier ook ongeveer 30% van de warmte verloren via het dak. Bij garage daken, of platte daken, wordt het dak meestal vanuit de binnenzijde geïsoleerd. Men noemt dit in de volksmond ook wel eens “koud dak”. Hierbij plaats je isolatiemateriaal onder het dakbeschot waardoor je de dakbedekking die je al hebt gewoon kan laten. Hierdoor is deze manier van werken goedkoper en sneller maar is er wel meer kans op vochtproblemen. Om dit te vermijden, kan je werken met je dak te isoleren vanaf de buitenzijde. Dit noemen ze dan weer een “warm dak”. Hierbij wordt het isolatiemateriaal direct onder de dakbedekking en dus aan de bovenzijde van de dakconstructie geplaatst. Naast het vermijden van vochtproblemen met deze manier, heeft dit ook als voordeel dat het niet gevoelig is voor schommelingen in de temperatuur. Het is echter wel duurder dan dakisolatie vanaf de binnenkant. 

Isolatie is dus zeer belangrijk om over na te denken. In het begin is het een groter budget om in te investeren maar als je bedenkt hoeveel energie je hiermee bespaart, is het zeker de moeite waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *