Huis kopen? Welke verzekering is verplicht?

Verzekeringen bij huis kopen

Bij een nieuwe aankoop van een telefoon wordt er gevraagd of je een verzekering wil afsluiten. Bij het boeken van een vakantie krijg je de kans om een annuleringsverzekering te nemen. Het hele leven bestaat uit het afsluiten van verzekeringen. Maar wanneer je een huis gaat kopen, komen er ineens allemaal verzekeringen bij en soms vraag je, je af welke verzekeringen nou allemaal nodig zijn? In deze blog lees je welke verzekeringen verplicht zijn en welke handig zijn om te hebben.

Verplichte verzekeringen

In Nederland zijn er een aantal verzekeringen verplicht zoals een zorgverzekering. Iedereen vanaf 18 jaar en ouder dient een basis zorgverzekering af te sluiten. Kinderen onder de 18 jaar worden automatisch meeverzekerd bij de ouders. In Nederland mag je zelf beslissen hoe hoog jij verzekerd wil zijn voor de tandarts en de dokter. Heb je regelmatig last van blessures of gaatjes dan is het verstandig om te kiezen voor een hoge verzekering.

Een woonverzekering is verplicht om af te sluiten. Voordat deze verzekering afgesloten kan worden, moet je weten wat de waarde van je huis is. Verder kan de hypotheekverstrekker aangeven om een overlijdensverzekering te nemen bij het kopen van een huis. Dit is een verzekering die niet verplicht is maar wel handig om te hebben.

De laatste verplichte verzekering geldt alleen voor eigenaren van een voertuig. Als je in bezit bent van een brommer, auto of motor dan ben je verplicht om een WA-verzekering af te sluiten. Als je een huis gaat kopen dan is het een goed idee om bijvoorbeeld de autoverzekering en de woonverzekering bij dezelfde maatschappij af te sluiten. Vaak krijg je dan een flinke korting.

Niet verplicht maar wel handig om te hebben!

Een niet verplichte maar toch wel handige verzekering om te hebben is de inboedelverzekering. Deze verzekering dekt (de meeste) spullen in huis bij een ongeval, diefstal of brand. Bij het afsluiten van een inboedelverzekering kijk dan altijd goed wat er wel en niet meeverzekerd wordt.

Ten slotte, kan het ook verstandig zijn om een brandverzekering af te sluiten. Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje. Neem daarom niet het risico dat je inboedel niet is verzekerd wanneer er brand uitbreekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *