Hoe kies je jouw meetinstrumenten?

Meetinstrument kiezen

Meetinstrumenten zijn gevoelige instrumenten die voorzien zijn van schalen met een verschillende mate van nauwkeurigheid. Ze zijn nuttig voor het meten van diepte, ruimte of het verifiëren van de kleine details. Eenvoudige meetgereedschappen worden vooral gebruikt bij eendelige productie- en onderhoudswerkzaamheden. Meetinstrumenten helpen je bij het aflezen van een hoek, het controleren van de haaksheid en de geometrische gegevens of het meten van de omtrek van een boom of andere objecten. Een verkeerd meetinstrument is alles wat nodig is om een heel project te verpesten. Hieronder zijn de belangrijkste meetinstrumenten die je nodig hebt om deze taken zonder fout uit te voeren en nog veel meer! 

Type metingen

Er bestaan twee verschillende types metingen, namelijk directe metingen en indirecte metingen. Het is van belang om te weten welk type meting je nodig hebt, omdat er voor beide type metingen verschillen types meetinstrumenten bestaan.

Directe metingen worden uitgevoerd met behulp van een systeem of gereedschap om de hoogte, lengte of enig ander aspect van een object direct af te lezen om de meting te bepalen. Met andere woorden: de te meten hoeveelheid wordt onmiddellijk bepaald. Het concept van de directe meting maakt het mogelijk om een meting bekend te maken, maar er kunnen fouten optreden, afhankelijk van de vaardigheid van de persoon die de meting uitvoert. Voorbeelden van directe metingen zijn het meten van uw hoogte met behulp van een meetlint, het bepalen van de temperatuur van uw oven met behulp van een thermometer en het meten van de lengte van uw ochtendgymnastiek met behulp van een stopwatch.

Indirecte metingen zijn daarentegen complexer. Deze komen voor wanneer je de meting van een eenheid/object neemt en deze omrekent zodat deze overeenstemt met de kenmerken van iets anders. Met andere woorden, het is een benadering om dingen te meten met behulp van alternatieve metingen en eigenschappen om de door ons gewenste meting te vinden. Het concept van de indirecte meting kan voor sommige mensen moeilijk te begrijpen zijn, omdat veel mensen er in hun dagelijks leven geen gebruik van maken.

Type metingen meetinstrumenten

Soorten meetinstrumenten

Verschillende soorten werk vereisen verschillende soorten metingen. De meest voorkomende meetinstrumenten worden hieronder in kaart gebracht, zodat je zelfs voor de zwaarste klussen kan worden uitgerust.

Micrometer 

Micrometers worden voornamelijk gebruikt om de afstand tussen het punt van de meter en het verschuifbare meetblok te meten. Een micrometer meet in millimeters (mm). Zeer efficiënte micrometers kunnen een verhoogd precisieniveau hebben, tot op een honderdste van een millimeter (1/100ste resolutie).

Liniaal en schalen

Liniaal en schalen worden gebruikt om lengtes en andere geometrische parameters te meten. Dit gereedschap is één van de meest bekende meetinstrumenten. Iedereen heeft een liniaal nodig, variërend van een kleuter die net begonnen is met school, tot een hoog opgeleide professionele architect. Ze kunnen bestaan uit een stalen plaat of uit een flexibel bandtype. Ze zijn meestal beschikbaar in de meetschaal van inch of centimeter (cm). Ze worden gebruikt voor het snel meten van onderdelen en worden altijd samen met andere meetinstrumenten in de werkplaats bewaard voor handige toegang. 

Kompas

Een kompas is een tekeninstrument voor het maken van cirkels. Het kan al dan niet gegradueerd zijn of voorzien zijn van een potloodhouder. De meest nauwkeurige kompassen zijn die met een vergrendelbare instelboog.

Rolbandmeter

Een rolbandmeter is een basisgereedschap, het valt niet te ontkennen hoe nuttig ze zijn. Rolbandmeters geven een nauwkeurige meting van de lengte aan iedereen.

Laser meter

Laser meters zijn een modern alternatief voor de traditionele rolbandmeter. Metingen worden uitgevoerd door een puls van laserlicht naar een gedefinieerd doel te sturen en vervolgens de tijd te meten die nodig is voor de herinfectie om terug te keren. Dit maakt uiterst nauwkeurige metingen mogelijk, zelfs voor grote afstanden. Bovendien kan een laser meter, met behulp van de functies die aanwezig zijn op het apparaat, oppervlakte en volume optellen, aftrekken, berekenen en een reeks andere functies uitvoeren. Een laser meter heeft een enorm voordeel voor de gebruiker omdat complexe en tijdrovende berekeningen snel, eenvoudig en met een hoge mate van nauwkeurigheid kunnen worden uitgevoerd.

Meten

Meetinstrumenten aankopen

Ben je op zoek naar het juiste meetinstrument die aan al je wensen voldoet? Dan ben je aan het juiste adres! Bekijk het uitgebreid aanbod van meetinstrumenten van Astek. Je kan alle soorten afstandmeters bestellen. Koop alle meetinstrumenten die je nodig hebt en die perfect bij jouw wensen en behoeften passen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *