Hoe bescherm je de onderdelen en installaties van een zwembad in de winter?

Onderdelen zwembad in winter beschermen

Hoe lekker het ook is om thuis een eigen zwembad te hebben, je kan er meestal geen heel jaar gebruik van maken tenzij je zwembad is voorzien van een verwarmingselement. Toch hebben de meeste zwembaden dit niet en kiezen mensen ervoor om het zwembad tijdens de winter niet te gebruiken, het water is immers dan veel te koud om in te zwemmen. Je kan niet zomaar je zwembad zo laten staan, er is flink wat onderhoud nodig om een zwembad klaar te maken voor de winter. Zonder dit onderhoud kan je in het voorjaar tegen flink wat onnodige kosten lopen, dat wil je natuurlijk ook niet. Waterwellness vertelt wat er allemaal moet gebeuren om in ieder geval de onderdelen en installaties van je zwembad te beschermen. 

Bescherm de inbouwdelen van het zwembad tegen vorst

Het is bij iedereen wel bekend dat wanneer water bevriest dat het uitzet, als er in de winter nog water in de inbouwdelen van het zwembad zit is de kans erg groot dat ze zullen gaan scheuren. Pomp daarom het zwembad altijd leeg tot net onder de bovenste inspuiter en skimmer. Als je zwembadpomp een backwash functie heeft, gebruik die dan ook. De backwash functie zorgt ervoor dat ook de filter direct gereinigd wordt, dit scheelt je ook weer werk in het voorjaar. Als je het water tot het gewenste niveau hebt laten zakken, behandel de oude waterlijn dan even met een reiniger. Zo voorkom je dat al het eventuele vuil helemaal vast komt te zitten.

Bereid de techniek installaties en bijbehorende componenten voor

Er zit natuurlijk ook allerlei water in de installaties van het zwembad, denk maar eens aan een pomp. Het is belangrijk om ook hier het benodigde onderhoud te plegen omdat ook hier allerlei onderdelen door vorst kapot kunnen gaan. Draai alle koppelingen los en verwijder de 0-ringen, het is het beste als je deze gelijk even invet en op een droge plek bewaart. Tap ook het filtervat af en vervang als het nodig is de filter. Verwijder ook al het water uit de filterpomp en schroef de drukmeter eraf als die er is. Hierna is het belangrijk om al het leidingwerk met een compressor droog te blazen, waarna ze kunnen worden afgesloten met een winterstop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *