Deze hulpmiddelen maken het ouder worden makkelijker

dingen die ouder worden makkelijker maken

Als je ouder wordt, komen er helaas vaak fysieke beperkingen om de hoek kijken. Doordat we steeds ouder worden, is de kans hierop nog groter. Gelukkig zijn er diverse hulpmiddelen die het ouder worden makkelijker maken. In dit artikel lees je over een aantal hulpmiddelen.

Sta op stoel

Een sta op stoel lijkt op een fauteuil, maar heeft veel voordelen die een normale fauteuil niet heeft. Een sta op stoel is speciaal ontworpen om het makkelijker te maken om op te staan uit een stoel. Als je ouder wordt, worden je spieren en gewrichten zwakker. Hierdoor is het lastiger om te gaan zitten en op te staan. Een sta op stoel heeft een elektromotor die de stoel naar voren kantelt, waardoor het makkelijker is om op te staan. 

Aanpassingen badkamer

De badkamer is een ruimte die nat wordt, waardoor het snel glad kan worden. Hierdoor is de kans op vallen extra groot in de badkamer. Hiervoor kan je een aantal maatregelen nemen. Zo verkleint een gelijkvloerse douche de kans op vallen al behoorlijk. Daarnaast kan je een handvat in de badkamer ophangen. Deze kan je vasthouden tijdens het douchen of als je dreigt te vallen. Een antislipmat is ook erg handig. Een handvat kun je ook naast de toilet ophangen. Hierdoor kan je makkelijker opstaan en gaan zitten. Een andere optie is om een verhoogd toilet te laten plaatsen.

Verhogen van het bed

Het verhogen van je bed helpt om op te staan uit bed en te gaan liggen in bed. Je hoeft namelijk hierdoor minder diep door je knieën te gaan. Je kunt het bed verhogen met speciale bedklossen. Een alternatief is een krukje gebruiken of om een speciaal verhoogd bed aan te schaffen.

Het gebruiken van een rollator

Een rollator is een goed hulpmiddel als je moeite met lopen hebt. Door een rollator heb je namelijk meer ondersteuning tijdens het lopen. Er zijn veel verschillende rollators. Overweeg je een rollator aan te schaffen? Probeer er dan eerst een aantal uit. Zo kan je ontdekken welke rollator je het fijnst vindt. Je kunt ook een rollator op maat laten maken. Een ergotherapeut kan je advies geven over wat voor rollator voor jou het beste is.

Naast het gebruiken van deze hulpmiddelen kan je de kans op fysieke beperkingen verkleinen door aan je gezondheid te blijven werken. Dit doe je door elke dag minimaal 30 minuten te wandelen en 2 tot 3 keer per week een intensieve activiteit te doen, zoals op een hard tempo te fietsen of krachttraining te beoefenen. Daarnaast helpt het om gezond en gevarieerd te blijven eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *