De meest gangbare soorten schakelaars toegelicht

Elektrische schakelaar

Als jij een huis bezit of met een verbouwing bezig bent, dan zal je vroeg of laat een keer aan schakelaars moeten gaan denken. Deze zijn ervoor om het licht- of een apparaat aan en uit te zetten. Een simpele schakelaar is op een lamp aangesloten en kan deze aan of uit doen, maar met schakelaars kun je veel meer dan dat. Een rolluik of zonwering bedienen, een schakelaar met een klok die gaat werken wanneer jij dat wilt, een schakelaar met een afstandsbediening, noem maar op. Wil jij een schakelaar inkopen voor je woning dan is er dus veel meer keuze dan je zou denken. Hier vind je de meest gangbare soorten op een rijtje.

Enkelpolige- of tweepolige schakelaars

De eerste keuze die je waarschijnlijk maakt is die tussen enkel- of tweepolig. Een enkelpolige schakelaar onderbreekt alleen de bruine draad en is een schakelaar in de meest simpele vorm. Je doet er een lamp mee aan of uit. Tweepolige schakelaars zijn vergelijkbaar, maar omdat beide stroomdraden worden onderbroken, zijn ze veel veiliger in vochtige ruimtes. Denk dan aan de keuken, de badkamer en de kelder. Als de schakelaar uit staat loopt er geen stroom naar je lamp. 

Wisselschakelaars en kruisschakelaars

Eén schakelaar aan de onderkant van de trap en één op de overloop voor het bedienen van hetzelfde lichtpunt; dat is een bekend voorbeeld van wisselschakelaars. Je kunt het licht dan aan doen als je naar boven gaat en boven weer uitdoen, als je naar bed gaat bijvoorbeeld. Dan hoef je dus niet eerst de hele trap af en in het donker weer naar boven. Bij wisselschakelaars heb je 2 schakelaars nodig, maar bij kruisschakelaars kun je nog meer plaatsen aanbrengen om het lichtpunt mee te bedienen. Dit tref je aan in huizen met meerdere verdiepingen, bijvoorbeeld met een schakelaar op de verdieping eronder, op de verdieping met het licht zelf en op de verdieping erboven.

Een serieschakelaar

Het is ook mogelijk om dit om te draaien. In plaats van één lichtpunt te bedienen met twee schakelaars kun je ook twee lichtpunten bedienen met één schakelaar. Dat wordt dan een serieschakelaar genoemd. Misschien heb je twee hanglampen boven je eettafel die je altijd tegelijkertijd aanzet.

Een schakelaar met extra opties

De bovengenoemde voorbeelden zijn allemaal vrij standaard en beschrijven verschillende situaties waarin je je schakelaars kunt opstellen. Je hebt ook de mogelijkheid om bepaalde extra opties aan je schakelaar toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan een bewegingssensor, zodat het licht aangaat als je voor de deur staat of ergens voorbij loopt. Deze kunnen zowel binnen- als buiten bijzonder handig zijn. Ook een schakelaar met een klok is soms handig. Laat je lichten aangaan als het begint te schemeren en je geeft inbrekers het idee dat je thuis bent. 

Vraag een specialist om hulp

Je zult dus uit alle soorten schakelaars de beste moeten gaan kiezen. En soms is het dan handig om een specialist om hulp te vragen. Samen vinden jullie vast de beste schakelaar voor jouw specifieke omstandigheden. Zo is bijvoorbeeld het merk Gira een veelzijdig en duurzaam kwaliteitsproduct.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *