4 tips voor een opstalverzekering vergelijken

Opstalverzekering

De opstalverzekering is een bijzonder belangrijke verzekering. Het spreekt voor zich dat het zogenaamde opstal van een woning een aanzienlijke waarde vertegenwoordigt. Niet zelden geldt voor het aanschaffen van een woning ook dat er een bepaalde financiering voor wordt afgesloten. Een ongeluk schuilt echter in een klein hoekje. Het is dan ook helemaal niet ondenkbaar dat er op een bepaald ogenblik schade zal ontstaan aan het huis of ander vastgoed in kwestie. Die schade kan zeer aanzienlijke financiële gevolgen hebben, maar gelukkig is het mogelijk om er je tegen te laten verzekeren. Hoe? Zeer eenvoudig, namelijk door het afsluiten van een opstalverzekering. Ben jij ook van plan om zo’n verzekering af te sluiten, maar wil je graag eerst jouw toekomstige opstalverzekering vergelijken? In dat geval doe je er goed aan om rekening te houden met de onderstaande 4 tips!

1.) Ben jij verantwoordelijk voor het afsluiten van de opstalverzekering?

In eerste instantie zal je willen bepalen of je wel echt zelf verantwoordelijk bent voor het afsluiten van de opstalverzekering. Dat lijkt misschien een beetje gek, want het is toch altijd de eigenaar die verantwoordelijk is voor het afsluiten van de opstalverzekering? Ja en neen. Wat namelijk wanneer je eigenaar bent geworden van een appartement of een studio? In dat geval is het doorgaans de vereniging van eigenaren die is belast met het afsluiten van de opstalverzekering. Het is ongelofelijk belangrijk om dit grondig te controleren voordat je met een verzekeraar contact op gaat nemen. Je wil je immers niet dubbel laten verzekeren. 

In lijn met bovenstaande ligt het feit dat je als huurder nooit verplicht bent om de opstalverzekering af te sluiten. Sterker nog, eigenlijk is dit iets wat ook helemaal niet kan. Voor de eigenaar van een woning geldt er in principe ook geen wettelijke verplichting voor het afsluiten van een opstalverzekering, maar dit wordt doorgaans altijd gevraagd door de verstrekker van de hypotheek. Mocht dit niet het geval zijn en er gebeurt wat met het huis ben je namelijk niet alleen je vastgoed kwijt, daarnaast moet je ook alle geleden schade en dus het verlies van het vastgoed uit je eigen zak betalen. Dat is wellicht niet helemaal de bedoeling…

2.) Welke polis wil jij graag voor je opstalverzekering afsluiten?

Bij een opstalverzekering vergelijken zal het meteen duidelijk worden dat er binnen de markt een onderscheid wordt gemaakt tussen verschillende soorten opstalverzekeringen. We maken wat dit betreft een onderscheid tussen de volgende twee verschillende opties: 

  1. De extra uitgebreide dekking; 
  2. De all risk dekking; 

In het merendeel van de gevallen kiezen mensen ervoor om genoegen te nemen met de extra uitgebreide dekking voor wat de opstalverzekering betreft. Het moet dan ook gezegd dat je met het afsluiten van deze verzekering reeds kan rekenen op heel wat verschillende dekkingen. Denk hierbij maar concreet aan de volgende: 

  • Schade door brand en / of bliksem; 
  • Stormschade; 
  • Waterschade; 
  • Schade door hak- en breekwerk voor lekdetectie; 
  • Schade die is veroorzaakt door hagel; 

Wil je graag dat ook de schade die je zelf mogelijks veroorzaakt aan je woning wordt gedekt? In dat geval zal je ervoor moeten kiezen om een all risk polis af te sluiten. Let wel, het spreekt voor zich dat er hierbij geen sprake mag zijn van moedwillige schade. Op het ogenblik dat de verzekeraar dit kan achterhalen zorgt dat er dan ook voor dat je niet langer kan rekenen op financiële tussenkomst. Dit is dus absoluut iets om bij stil te blijven staan.

3.) Hoeveel bedraagt het eigen risico van de opstalverzekering?

Tijdens een opstalverzekering vergelijken wordt in de praktijk al snel duidelijk dat de polisvoorwaarden bij de verschillende verzekeraars aanzienlijke verschillen kunnen vertonen. Dit geldt onder meer voor het eigen risico waarvan sprake is. Ook voor een opstalverzekering geldt immers in de praktijk altijd dat je eerst als eigenaar van het vastgoed in kwestie een bepaalde financiële tussenkomst zal moeten doen. Enkel en alleen wanneer je dat hebt gedaan zal de verzekeraar zich bereidt tonen om tussen te komen in de resterende schuld. Hoe hoog dat bedrag exact is gelegen is afhankelijk van de opstalverzekering in kwestie. Jij als potentiële verzekeringnemer kan in ieder geval de hoogte van dit eigen risico mogelijks beïnvloeden. 

Het standaard eigen risico dat wordt toegepast bij de opstalverzekering is geheel door de verzekeraar bepaald. Aan de hand daarvan wordt vervolgens ook de premie bepaald die zal worden gehanteerd. Dit gezegd hebbende is het voor jou als verzekeringnemer mogelijk om hier één en ander aan aan te laten passen, althans wanneer de verzekeraar dat toestaat. Een hoger eigen risico kan de verzekeringspremie enigszins drukken, al spreekt het voor zich dat je dan wel bij een schadegeval extra diep in de buidel zal moeten tasten om de kosten te vergoeden.

4.) Let op eventuele kortingen die worden aangeboden

Zoals reeds aangegeven zal je bij een opstalverzekering vergelijken kunnen vaststellen dat de kosten die in rekening worden gebracht behoorlijke verschillen kunnen vertonen. Dit is niet alleen het gevolg van een verschil in dekkingen. Vaak is het namelijk ook zo dat verzekeraars een bepaalde korting aanbieden voor een specifieke verzekering die ze aanbieden. Deze korting wordt dan slechts gehanteerd voor een beperkte periode waardoor ze niet echt een goed beeld geeft van de kostprijs van de opstalverzekering op lange termijn. Laat je tijdens een opstalverzekering vergelijken dus niet misleiden en hou hier altijd rekening mee. 
Tot slot is het ook belangrijk om er bij een opstalverzekering vergelijken bij stil te blijven staan dat bepaalde kortingen enkel en alleen kunnen worden aangeboden wanneer er wordt voldaan aan bepaalde eisen. Het kan daarbij dan onder meer gaan om bijvoorbeeld het afsluiten van een bepaalde bundel met verzekeringen. Zo geldt er doorgaans altijd een kwantumkorting wanneer de inboedel- en opstalverzekeringen samen worden afgesloten. Kan jij aanspraak maken op een dergelijke korting? Dan kan je mogelijks niet op één, maar wel op meerdere verzekeringen besparen. In ieder geval, wanneer je verzekerd wil zijn van de beste voorwaarden tegen de laagste kosten is de opstalverzekering vergelijken altijd een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *