De acht meest gebruikte schroeven

schroeven

Als je in de ijzerwinkel of de bouwmarkt bij de schappen met schroeven staat, is het meteen duidelijk. Er zijn niet alleen veel lengtes in de handel, maar ook heel veel soorten. Zwarte, met een enorme kop, superslank en schroeven met gek lopend draad. Dat is niet zomaar. Elk type is ontwikkeld voor een bepaalde klus. 

Hoe schroeven in te draaien

Wat de meesten wel gemeen hebben is de aansluiting die ze bieden voor je gereedschap. In de kop zit steevast een diepte waar je je bit in kwijt kunt om hem zo het materiaal in te draaien. De bekendste insnijdingen van een kop zijn:

• De gleuf

• De kruiskop (ofwel pozidriv)

• De inbus (zeskantige verdieping)

• De torx (verdieping in stervorm)

Vorm van de schroefkop

Die kop heeft een paar altijd weer terugkerende vormen. Dat is niet voor niets. Een platte kop is nodig als je scharnieren aanbrengt. En een bolle kop geeft onder andere meer grip. De volgende koppen zijn algemeen:

• Platte kop (waaronder een taps toelopend deel)

• Bolkop

• Cilinderkop (goed voor metaal-op-hout-verbindingen)

• Lenskop (platte kop met bolle afwerking)

• Trompetkop

Er zijn vele honderden soorten schroeven in de handel. Hieronder een schets van de meest bekende.

Spaanplaatschroef

In eerste instantie gemaakt voor spaanplaten maar uitgegroeid tot de meest gebruikte. Logisch, want de dunne schacht, de diepe draad en de vlijmscherpe punt maken deze schroef tot een alleskunner.

Gipsplaatschroef

Eigenlijk alleen bedoeld voor het bevestigen van gipsplaten. Deze helpt om stuc of latex beter te hechten. Combineer je de gipsplaat met Metal Stud dan heb je gipsplaatschroeven met fijne draad nodig. Zet je de platen tegen hout vast, dan is een grove draad beter. Voorzien van trompetkop.

Plaatschroef

Ook ‘parker’ genoemd; de plaatschroef heeft een draad van gehard staal. Goed voor het aanbrengen van metalen strips en dito platen. Soms zijn het zelftappers en die moet je dan voorboren. Er zijn ook plaatschroeven met een boorpunt, de zelfborende plaatschroeven.

Damwandschroef

Deze bevestig je niet met een insnijding. De kop heeft een zeskant die je met een sleutel moet draaien. Hij komt met een EPDM-ring. En is daarom een waterdichte verbinding als je een dak of damwand aanbrengt. De schroefpunt is zelfborend.

Houtbouwschroef

Eigenlijk beter bekend als tellerkopschroef. Ideaal voor dragende houtconstructies en voor het verbinden van houten delen. De tellerkop is breed en heeft een goed klembereik. De houtbouwschroef is de opvolger van de houtdraadbout.

MDF-schroef

Sinds de MDF-platen er zijn, is de MDF-schroef er ook. Deze schroeven zijn speciaal gemaakt om het vrij zachte geperste MDF-materiaal te doorklieven zonder dat het MDF meteen gaat splijten. Dat doet deze zo goed dat je die bij iets dikkere MDF-platen zelfs aan de kopse kanten van de platen kunt gebruiken.

Stokschroef

Een koploze schroef, een helft voorzien van houtdraad en de andere helft uitgevoerd in metrisch draad. Bij die laatste kun je er dus een moer op draaien. Veel benut voor montage van wastafels of trapleuningen.

Vlonderschroef

Deze heeft een kleine kop waaronder dan weer freesribben. Deze verzinkt prachtig in de vlonder en is daarna vrij onzichtbaar. De kenmerkende punt vermindert de kans op splijten. Vlonderhout is vrijwel altijd hardhout, dus voorboren voor deze schroeven is wel nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *