Het is een goed idee om uw dak te laten isoleren. Door dakisolatie vergroot u namelijk uw wooncomfort en bespaart u aanzienlijk op de energienota. Dakisolatie kan op diverse manieren tot uitvoering worden gebracht. Hoe het precies te werk gaat is afhankelijk van het soort dak dat u hebt en van uw eigen wensen met betrekking tot dakisolatie.
Voor een beter wooncomfort en een lagere energierekening
Dakisolatie is tegenwoordig bijna een must. Niet voor niets worden nieuwbouwwoningen standaard van isolatie voorzien en besluiten steeds meer mensen om dakisolatie toe te passen in hun bestaande woning. Uiteraard vraagt isolatie een investering. Het is echter duidelijk dat u die investering snel terugverdient hebt door de lager uitvallende energierekening. Bovendien is het verbeterde wooncomfort ook gewoon iets waard, zoals u door verspilling van energie tegen te gaan ook het milieu een warm hart toedraagt.
Dakisolatie aan de binnenzijde of dakisolatie aan de buitenzijde?
Kijken we naar plat dak isolatie, dan wordt de isolatie vaak van buitenaf aangebracht. Dit is wat men ook wel warm dakisolatie genoemd. De isolerende laag komt dan aan de buitenzijde van het dak, op de dragende constructie dus. Dit kan met bijvoorbeeld XPS platen. De dakbedekking die er al ligt wordt dan de waterdichte afdeklaag. Van binnenuit isoleren noemt men koud dak isolatie. In dat geval wordt vaak steenwol of glaswol als isolatielaag aan de binnenzijde aangebracht. Om vocht tegen te gaan wordt in dat geval folie gebruikt.
Voorkom de vorming van condens met een speciale folie
Hebt u een hellend dak, dan is vaak het omgekeerde het geval en wordt vaak gekozen voor het van binnenuit isoleren. Daarvoor wordt vaak steenwol, glaswol of PIR gebruikt wordt. In dat geval is het wel goed om folie te gebruiken die een damp remmende werking heeft. Zo voorkomt u namelijk de vorming van condens en komt vocht niet in contact et het isolatiemateriaal of met de dakconstructie. Vaak wordt vervolgens voor een afwerking met gipsplaten gekozen.
Vraag om advies van de specialist in dakisolatie
Ook bij een hellend dak kan isolatie van buitenaf toegepast worden. U maakt dan gebruik van PIR platen. Is de dakhelling kleiner dan 25 graden, gebruik dan waterkerende damp open folie. Als u dakisolatie wenst is het verstandig in zee te gaan met een specialist. Die weet als geen ander wat voor uw dak de beste oplossing is en zal met u overleggen hoe de isolatie aangepakt zal worden. U kunt uiteraard ook advies inwinnen en vervolgens de materialen die nodig zijn aanschaffen om uw dak zelf van isolatie te voorzien.
De echte specialist heeft altijd alles in huis, of u nou voor een plat dak of een hellend dak is. Het kan zomaar zijn dat u materialen als minerale wol soorten, PIR, EPS, XPS platen, folies en bevestigingsmateriaal nodig hebt. Laat u in dat geval goed voorlichten over de materialen die noodzakelijk zijn voor het isoleren van het dak. Uiteraard kiest u dan die leverancier die de materialen tegen de beste prijs- en kwaliteitsverhouding aanbiedt. Dan namelijk verdient u de investering op zo kort mogelijke termijn terug. En dat is uiteraard precies de bedoeling.
Spreekt dakisolatie u aan? De specialisten van Isolatienoord kunnen u alles vertellen over de diverse beschikbare mogelijkheden.