Waarom een groene stad zo belangrijk is 

Groene stad

Veel groen in een stad is iets dat we steeds minder vaak tegenkomen. De voornaamste reden dat groen verdwijnt is door de bouw van woningen, het verharden van pleinen met steen of het uitbreiden van bedrijventerreinen. Groen in de stad is heel belangrijk voor de klimaatbestendigheid van de stad en de leefbaarheid voor de inwoners. In dit artikel lees je waarom het zowel voor huishoudens als voor bedrijven belangrijk is om te investeren in een groene stad. 

Vermindert de kans op wateroverlast 

Wist jij dat in sommige steden wel 70% van het oppervlak bestaat uit bestrating en gebouwen? In de binnenstad kan dit zelfs oplopen tot 90%. Doordat alles is verhard krijgt het water niet de kans om naar de bodem te zakken, wat resulteert in wateroverlast. De bodem werkt als een soort spons. De bodem werkt in principe als een spons. In groene gebieden kan water vrij in de bodem doordringen, opgenomen worden door al het groen en verdampen én het grondwater aanvullen. Meer groen in tuinen, op bedrijfsterreinen en in de openbare ruimte zorgt ervoor dat het regenwater kan worden vastgehouden op de plek waar het valt en rustig wegzakken. 

Groen verkoelt in de zomer 

Steden zijn meestal warmer dan het platteland. De stenen huizen, pleinen en straten nemen namelijk een hoop warmte op. Na een zomerse dag blijft het vooral in de nacht in het hartje van een stad soms wel vijf tot tien graden warmer dan in een landelijke omgeving. Bomen, struiken en ander groen kunnen de temperatuur in een stad helpen verlagen door water te verdampen. Ook zorgen bomen voor schaduw. In de schaduw van bomen loopt de temperatuur zoals mensen die ervaren veel minder hoog op, mits er ook voldoende ventilatie is. Parken zijn door het effect van verdamping en beschaduwing een van de koelste plekken in de stad, dus groen onderhoud aan deze plekken is ontzettend belangrijk. 

Groen draagt bij aan een betere gezondheid 

Veel groen vermindert het stress level in de stad. Mensen die beter in hun vel zitten en minder last van stress hebben, zijn niet alleen gezonder, maar ook productiever. Een ander punt is dat groen een aantrekkelijke ruimte kan bieden voor spelen en sporten. Meer bewegen draagt daarnaast ook bij aan een betere gezondheid. Het is zelfs aangetoond dat de wijken waar de kwaliteit van het groen zeer goed is, de resultaten veel hoger zijn. Bewoners voelden zich daar gezonder en waren de laatste weken minder vaak naar de dokter geweest.

Groen zorgt voor biodiversiteit 

Natuur beleven in je eigen woon-, school- of werkomgeving, het is belangrijk dat dit kan in zowel de stad als het platteland. Steeds meer natuur in de stad is niet alleen goed voor de gezondheid van de mens, ook voor het ecosysteem met haar plant-en diersoorten is het van het belang. De inrichting van de stad is daarbij bepalend voor de soorten die er voorkomen. Bij gebieden van steen zie je voornamelijk duiven, kraaien en meeuwen. Terwijl je bij een stad vol groene tuinen, bomen, bermen en plantsoenen hele andere wezens tegenkomt. Denk bijvoorbeeld aan zangvogels, egels en vlinders. Ook groene daken en groene gevels dragen bij aan de natuurwaarde.

Geplaatst onder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *