Hoe kies je de juiste makelaar voor een waardevol taxatierapport?

juiste makelaar

Wanneer je een woning koopt en daarbij gebruik maakt van een financiering, zoals een hypotheek, bij de bank, dan heb je een zogenaamd taxatierapport nodig. Met dit rapport wordt de waarde van het onderpand voor de bank bepaald. Het is van groot belang dat je voor het opstellen van een taxatierapport een erkend en bekwame taxateur kiest, omdat het zowel koper als verkoper beschermt. In dit artikel wordt er dieper ingegaan op wat een taxatierapport is en hoe je hier de geschikte makelaar voor kiest. 

Wat is een taxatierapport?

Zoals eerder genoemd is een taxatierapport een document dat de waarde van een onroerend goed voor de bank bepaalt, zoals verkoop, aankoop of verzekering. Een nauwkeurige taxatie is essentieel voor een succesvolle transactie om te verkopen dat een koper of verkoper een verkeerde beslissing neemt op basis van een verkeerde waardering. Inhoudelijk bevat het rapport een beschrijving van het onroerend goed, een analyse van de huidige markt, een berekening van de bepaalde waarde en de gebruikte methodologie. 

Belangrijke eigenschappen van een geschikte makelaar 

Ten eerste is het uiteraard van belang dat een makelaar over de juiste licenties en certificeringen beschikt. Deze gegevens kan je vaak op de site van de makelaar of het makelaarskantoor vinden. Ook is het belangrijk dat een makelaar genoeg ervaring en expertise heeft om goed onderbouwd advies te geven. Daarnaast helpt het enorm mee als een makelaar als betrouwbaar wordt gezien door andere vakmensen die je in het proces tegen zult komen. Tenslotte is het ook bruikbaar om voor een lokale makelaar te gaan. Wanneer je bijvoorbeeld op zoek bent naar een huis in de omgeving van Hapert, kies dan voor een makelaar in Hapert. Op deze manier heeft de makelaar veel kennis van en connecties in de omgeving wat het gehele proces versnelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *