De deurklink, je gebruikt hem dagelijks vele malen. Zo’n klink, ook wel deurkruk genoemd, zit vast aan een vierkante as. Dat is de deurkrukstift die dwars door het deurslot gaat. Druk je de klink nu naar beneden, dan trekt de deur schoot zich terug in het slot. Normaal zit die schoot, onderdeel van het slot, in het kozijn zodat de deur gesloten blijft. Ook al gaat het even in huis waaien. Vroeger zag een klink er anders uit. Eeuwen geleden was een klink een ijzeren staaf die aan de andere kant van de deur een haak in beweging kon brengen. Die haak was eigenlijk de klink. Wipte je de klink omhoog, dan kon de deur uit het kozijn gedraaid worden. Pas later kreeg je twee deurkrukken, elk aan een zijde van de deur. Met in de deur zelf een loopslot waarin een deurslot heen en weer bewogen kon worden.
Montage van een deurklink
Hoe monteer je nu zo’n moderne deurklink? We gaan ervan uit dat er al een loopslot in de deur zit. Je koopt een set van twee krukken en een deurkrukstift. Soms is die stift al voor gemonteerd in één van de krukken zelf. De vierkante stift gaat door de deur heen waarna je de krukken op de stift uiteinden drukt. Vervolgens zet je de krukken goed vast met een miniem boutje, vaak een inbusbout die je dus met een inbussleutel vast kunt draaien. Om er zeker van te zijn dat de kruk goed vast blijft zitten, kun je het boutje helemaal in de zaagsnede van de stift vast draaien.
Hoogte van de deurklink
Deurklinken monteren is niet moeilijk bij deuren waar al een goed loopslot in zit. Of in elk geval al een sponning waar je een insteekslot in kunt zetten. Wanneer je zelf een slotkast moet maken in een deur, wordt het verhaal wel iets moeilijker. Houd dan de standaardmaat aan voor de hoogte van een deurkruk. Die is ongeveer 105 cm, gerekend vanaf de onderzijde van de deur. Dit punt is het hart van het kruk gat. Een ander gat kan daaronder ontstaan, het slot gat. De afstand tussen het midden van het kruk gat en het midden van het slot gat staat bekend als de PC-maat. Deurschilden met twee gaten moeten dezelfde maat hebben als het deurslot.
Kwaliteit kost
Een set deurkrukken of meerdere koop je niet elk jaar. Dat is eigenlijk een hele ervaring. Want de riante keuze aan soorten en stijlen kan je even overweldigen. En je keuze moet wel goed zijn, want je koopt deurkrukken voor vele, vele jaren. De hoogwaardige kwaliteit van deurklinken heeft wel een prijskaartje. Zo kan een set deurkrukken inclusief deurschilden snel naar de 150 euro toegaan. Wil je je hele huis van een zelfde stijl krukken voorzien? Reken dan snel op een dozijn deurkrukkensets; een hele investering, dus. En bij sommige deuren heb je wat duurder materiaal nodig, bijvoorbeeld bij een wc- en een badkamerdeur. Dan is het beslag uitgebreid met sloten die je van binnen kunt bedienen.
Kies je deurklink vanuit je interieurstijl
Het mooiste is dat je je eigen woonstijl versterkt met een deurklink die die stijl benadrukt. Er zijn prachtige industriële klinken, klassieke klinken, moderne en minimalistische klinken. En nog veel meer.
Op zoek naar iets anders? Bekijk dan ook eens deurknoppen.